Ana Cătăuță, discuții cu amiraul Rob Bauer privind apărarea colectivă. Europa accelerează procesul de transformare a armatelor

Foto: Ministerul Apărării din România
Foto: Ministerul Apărării din România

Deputatul Ana-Maria Cătăuţă, membru al Delegaţiei Parlamentului României la AP NATO şi vicepreşedinte al Grupului Pro America, a participat, în perioada 19-21 februarie 2024, la Bruxelles, la şedinţa comună a Comisiilor pentru apărare şi securitate, respectiv pentru economie şi securitate şi cea politică ale Adunării Parlamentare a NATO (AP NATO).

Principalele teme abordate în cadrul dezbaterilor au vizat: agenda politică a NATO în pregătirea Summit-ului de la Washington; sprijinirea Ucrainei; adaptarea militară a NATO şi dezvoltarea industriei de apărare a Aliaţilor; revizuirea politicii NATO privind vecinătatea sudică; NATO şi regiunea indo-pacifică; vecinătatea UE şi politicile de extindere; securitatea energetică - abordarea UE; priorităţile militare ale NATO; valori şi principii democratice la nivelul Alianţei, precum şi menţinerea avantajului tehnologic al Alianţei şi combaterea tehnologiilor emergente şi disruptive.

,,Astăzi, vorbim, din ce în ce mai des, despre bugetele de apărare ale ţărilor noastre şi procesul de transformare accelerată al armatelor noastre, dar şi despre necesitatea ca statele europene să se coordoneze mai bine în producerea şi achiziţia de armament”, a precizat Ana-Maria Cătăuţă.

În cadrul dialogului cu Amiralul Rob Bauer, Preşedintele Comitetului Militar al NATO, deputatul român a ridicat subiectul Articolului 3 şi a gradului de implementare al planurilor de apărare colectivă, adoptate de conducerea Alianţei la Vilnius anul trecut.

Articolul 3 din Tratatul de la Washington: Pentru a îndeplini mai eficient obiectivele acestui Tratat, Părțile, separat sau împreună, prin intermediul auto-ajutorării și al sprijinului reciproc continuu, își vor menține și își vor dezvolta capacitatea individuală și cea colectivă de rezistență în fața unui atac armat.

De asemenea, Ana Cătăuţă a susţinut, în cadrul reuniunii anuale comune, importanţa cooperării dintre statele europene şi, mai ales, dintre NATO şi UE.

 

Ana Cătăuță amintește că ambițiile Chinei în regiune trebuie să continue să ne îngrijoreze

 

2. -imagine fara descriere- (ana-maria-catauta-nato_99537600.jpg)

Totodată, deputatul român a atras atenţia şi asupra faptului ,,că decizia Australiei de a-şi dubla numărul de nave de luptă, în următorii 10 ani, este un semnal clar că ambiţiile Chinei în regiune trebuie să continue să ne îngrijoreze.

Posibila blocare a strâmtorii Taiwan ar avea un impact economic major şi ar genera numeroase provocări şi tensiuni la nivel global”.

Din partea Delegaţiei Parlamentului României la AP NATO, la reuniunea comună a Comisiilor pentru apărare şi securitate, respectiv pentru economie şi securitate şi cea politică ale Adunării Parlamentare a NATO, au mai participat deputaţii Nicu Fălcoi, Sorin Dan Moldovan, Iulian - Alexandru Muraru, precum şi senatorii Vasile Dîncu şi Cristian Bordei.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel