Raportul a fost publicat după ce congresmanul Mike Turner și-a exprimat îngrijorarea pe 14 februarie, după ce a declarat că SUA se confruntă cu o "amenințare serioasă la adresa securității naționale". Sursele au dezvăluit ulterior că amenințarea era legată de o presupusă dorință a Rusiei "de a plasa o armă nucleară în spațiu".
Presupusa ''armă rusească din spațiu'' este mai degrabă un dispozitiv cu propulsie nucleară cu capacități de război electronic care ar putea fi folosit pentru a ținti alți sateliți, au declarat surse pentru Reuters.
Deși amenințarea reprezentată de o astfel armă este de o natură mai puțin catastrofală decât un dispozitiv nuclear, aceasta are totuși capacitatea de a "paraliza comunicațiile militare și comerciale", au spus analiștii.
În același timp, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat la 15 februarie că "nu este o capacitate activă", reluând comentariile unor surse din serviciile de informații americane, potrivit cărora dezvoltarea creează o amenințare "urgentă" la adresa SUA.
Posibilitatea unei ''confruntări spațiale'' acaparează Washingtonul în această săptămână. Casa Albă a confirmat joi că Rusia dezvoltă o capacitate antisatelit "îngrijorătoare", în urma declarațiilor unor membri importanți ai Congresului și a rapoartelor care au urmat, potrivit cărora Rusia lucrează la o armă antisatelit cu încărcătură nucleară, pe orbită.
Vestea a stârnit îngrijorare cu privire la iminența și gradul unei astfel de amenințări. În cazul în care ar fi puse în funcțiune, armele rusești antisatelit cu armament nuclear, sau ASAT, ar reprezenta un risc grav pentru sateliții tuturor națiunilor. Cu sau fără un astfel de sistem, amenințările nucleare și spațiale din partea Rusiei necesită un răspuns ferm din partea Statelor Unite și a aliaților și partenerilor săi, se arată într-o analiză a Atlantic Council în care se precizează şi faptul că instalarea de către Rusia a unor arme nucleare anti-satelit pe orbită ar necesita un răspuns ferm al SUA, dar nu isteric.
Kremlinul a respins avertismentul, spunând că este o "invenție rău intenționată". Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Johnson, a declarat la 15 februarie că Congresul știa de câteva săptămâni despre această potențială amenințare și că răspunsul SUA ar trebui să fie "imediat".
"Statele Unite nu se pot baza pe alte națiuni pentru a se ocupa de astfel de chestiuni. Trebuie să o facem noi înșine și o vom face", a declarat Johnson.
Amplasarea de arme nucleare în spațiu ar fi o încălcare directă a unui tratat militar la care toate statele cu arme nucleare au aderat încă din anii 1960.
Armele non-nucleare anti-satelit nu sunt noi și au fost testate de multe puteri militare, inclusiv de Rusia și SUA. Detonarea unei arme nucleare în spațiu ar fi totuși o escaladare semnificativă.
"Rușii au petrecut 40 de ani în cadrul ONU bătând obrazul Americii cu privire la faptul că vor să înarmeze spațiul și să plaseze arme în spațiu, promițând că nu vor face niciodată acest lucru", a declarat Brian Weeden, analist la Secure World Foundation. "Dacă o fac (n.r. detonează un dispozitiv nuclear în spațiu), ar pierde totul. Toate țările care îi susțin în privința Ucrainei și care ocolesc sancțiunile, bum", a adăugat el.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News