,,S-400 și F-35 vor fi staționate în două regiuni specifice din Turcia, iar avioanele F-35 nu vor fi în zona de acoperirea a sistemelor S-400", a declarat ambasadorul Turciei.
Diplomatul turc a atras atenția asupra faptului că F-35-urile israeliene zboară peste Siria, unde există și sisteme de apărare ruseşti S-400, dar acest lucru nu deranjează SUA.
,,Dar când vine vorba de Turcia, care încearcă să înființeze un sistem de apărare antiaerian și nu un sistem de atac, apar probleme", a remarcat Kiliç. Diplomatul turc a dat asigurări că sistemele de apărare aeriană S-400 vor fi operate numai de armata turcă.
Miercuri, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a sugerat încă o dată că președintele american Donald Trump va stabili un grup de lucru referitor la sistemele de apărare ruseşti S-400, deoarece Washingtonul încearcă să convingă Ankara să nu cumpere aceste sisteme care reprezintă o ameninţare pentru NATO şi pentru interoperabilitatea militară între statele membre ale alianţei.
Turcia a precizat deja că nu va renunța la planurile sale de a cumpăra S-400. Primul sistem este programat să sosească pe teritoriul țarii în iulie.
Statele Unite afirmă că sistemele S-400 sunt incompatibile cu standardele NATO. Washingtonul a amenințat că va impune sancțiuni Turciei pentru cumpărarea sistemelor și a amenințat în mai multe rânduri că va retrage Ankara din programul de fabricare a avionului invizibil F-35 (Turcia participă la programul internațional F-35 al SUA). Ankara a susținut în repetate rânduri că sistemele S-400 nu reprezintă o amenințare pentru avioanele americane F-35.
Kathryn Wheelbarger, asistent interimar al secretarului american al apărării pe probleme legate de securitatea internaţională, a declarat joi că achiziţionarea sistemului de rachete rusesc S-400 va avea un efect "dezastruos" asupra participării Turciei la programul avionului de vânătoare F-35 şi a relaţiilor Ankarei cu membrii NATO. Turcia este de asemenea membru al alianţei militare vestice.
,,Finalizarea acestei tranzacţii va fi dezastruoasă, nu doar pentru programul F-35, pe baza căruia Occidentul şi-a plasat capabilitatea aeriană modernizată, dar ar putea afecta interoperabilitatea turcă cu NATO, un aspect cheie al apărării alianţei", a susţinut Wheelbarger în discursul ţinut la întâlnirea Consiliului Atlantic în Washington.