Turcia ar putea să depoziteze în Azerbaidjan sistemele ruseşti de apărare antirachetă S-400

S.I. Catalin / 21 apr 2019 / 13:31

Turcia ar putea să depoziteze temporar sistemele rusești S-400 în Azerbaidjan, transmite AzVision.az citând presa turcă. Este posibil, tot pentru a fi depozitate temorar, ca sistemele de rachete să fie trimise și în Qatar.

Potrivit surselor din presă, Turcia nu a decis încă în ce țară ar putea fi stocate temporar sistemele anti-rachete S-400 rusești, precizează defence.az. și agenția de știri Trend din Azerbaidjan.

Pe 11 aprilie, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a spus că specialiștii din SUA și NATO ar putea veni în Turcia pentru a se asigura că sistemele de apărare aeriană S-400 achiziţionate de Ankara din Rusia nu reprezintă o amenințare pentru NATO. El a menționat că Turcia are nevoie de sistemul de apărare aeriană S-400.

,,Deși SUA îndeamnă Turcia să renunțe la achiziționarea sistemelor ruseşti de apărare antirachetă S-400, nu garantează că ne va vinde sistemele de apărare aeriană Patriot", a spus Mevlut Cavusoglu.

Anterior, secretarul de stat al SUA, Michael Pompeo, a declarat că SUA consideră că Turcia nu va putea să aibă în același timp atât avioane americane F-35, cât și sisteme antiaeriene rusești S-400 rusești, întrucât acest lucru este imposibil din punct de vedere tehnic.

Statele Unite susţin că nu vor permite ca avioanele F-35 să opereze alături de sistemul anti-rachetă al Rusiei.

Dacă Turcia achiziționează S-400, „niciun avion F-35 nu va ajunge vreodată pe teritoriul turc. Participarea Turciei la programul F-35, inclusiv fabricarea de piese și mentenanță, se va încheia" iar companiile turce vor rămâne în afara producției și furnizării, susțin surse din Senatul SUA.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că Ankara ar putea grăbi livrarea sistemului rusesc de apărare aerian şi antirachetă S-400, prevăzută pentru iulie, în pofida obiecţiilor puternice din partea SUA. Potrivit lui, era de așteptat ca Turcia să primească primele livrări de sisteme de rachete S-400 în iulie 2019.

El a menționat că, în ciuda apelurilor din partea SUA, Turcia nu va renunța la achiziționarea modelului S-400. "Această problemă a fost deja rezolvată de Turcia", a declarat Erdogan.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy