Ambasadoarea Franţei în România anunță un comitet special pe dosarul corvetelor: Prețul din 2016 e fix, dar costul oțelului a crescut enorm

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Gowind 2500, sursă foto: Naval Group
Gowind 2500, sursă foto: Naval Group

Şefa misiunii diplomatice franceze la Bucureşti, Laurence Auer, a precizat într-un interviu acordat agenţiei române de presă Agerpres că recent a fost constituit un comitet care are ca obiectiv rezolvarea dosarului privind construcția celor patru corvete pentru Forţele Navale Române.

Şefa misiunii diplomatice franceze la Bucureşti, Laurence Auer, a fost întrebată în interviul acordat Agerpres în ce stadiu se afla discuţiile dintre Franta şi România cu privire la rezolvarea dosarului privind construcția corvetelor pentru Forţele Navale Romane.

,,Este o discuţie permanentă. De câteva zile, există un comitet care se va ocupa de acest subiect. Vorbim de actori din industrie care sunt implicaţi în consolidarea componentei franco-române legat de cooperarea din industria navală. Ideea este să reconstruim dosarul corvetelor, care este în discuţie, dar şi să reconstruim o relaţie bilaterală pe tema acestei industrii de armament’’, a spus ambasadoarea Republicii Franceze.

Fără să intrăm în detalii, programul e blocat din 2019 încoace. Atunci, Asocierea dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța a câștigat licitația pentru construirea a patru corvete Gowind 2500, dar și modernizarea celor două fregate Regina Maria și Regele Ferdinand.

Contractul nu a fost nici până azi semnat din cauza unor neînțelegeri între partea franceză și Șantierul Naval Constanța, fapt confirmat și de MApN, dar și de Paris. Se așteaptă o decizie în următoarea perioadă, situația de la Marea Neagră fiind extrem de gravă.

De asemenea, ambasadoarea Republicii Franceze a fost întrebată  dacă există o dată limită, un deadline referitor la negocieri privind soluţionarea dosarului legat de corvete.

,,Nu am autoritatea de a vorbi (despre asta - n.r.). Ştiţi că în aceste discuţii este o componentă publică, cu cele două ministere ale Apărării, dar şi o componentă privată. Nu pot să vă spun date deoarece este complicat. Nu vorbim de un dosar simplu, vorbim de o ofertă din 2016, cu preţ fix. Preţul oţelului a crescut enorm de atunci. Spune ministrul Apărării însuşi - condiţiile de producţie pentru diverse piese au evoluat enorm. Discuţiile sunt în curs de desfăşurare'', a răspuns Laurence Auer.

 

În România ar fi trebuit să fie construite patru corvete de tip Gowind 2500

 

Potrivit datelor oficiale din program, „navele vor fi construite în România în decurs de șapte ani, în baza unui transfer de tehnologie pentru construcţia, dotarea şi mentenanţa corvetelor”. Mai mult, prima navă ar trebui livrată la doar trei ani de la semnarea contractului.

Pe 25 februarie 2022, la o zi după declanșarea războiului de către Rusia în Ucraina, în exclusivitate pentru DefenseRomania, ministrul Vasile Dîncu precizat că MApN a păsuit cu încă două săptămâni consorțiul iar semnarea acordului e o chestiune de timp. Sigur, legal nu există un termen limită, însă situația de la Marea Neagră a făcut ca toate privirile să se îndrepte pe acest contract.

În ceea ce privește programul corvetelor, la finalul lunii aprilie 2022, după ce o decizie fusese deja amânată de trei ori, ministrul Dîncu a anunțat că Asocierea dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța, declarată în 2019 câștigătoarea programului, a cerut un nou timp pentru a veni cu o nouă ofertă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel