Ambasada SUA cere guvernului din Muntenegru o poziție cu privire la genocidul de la Srebrenica

Eduard Pascu |
Data publicării:

Ambasada SUA de la Podgorica a făcut apel la guvernul Muntenegrului să ia o poziţie clară cu privire la genocidul de la Srebrenica din 1995, după ce ministrul muntenegrean al justiţiei a afirmat că va accepta că a avut loc un genocid doar după ce acest lucru va fi stabilit fără echivoc, relatează luni agenţia croată de presă Hina.

"Ambasada este preocupată de comentariile care pun sub semnul îndoielii cele întâmplate la Srebrenica în 1995. Vrem claritate şi sperăm ca guvernul să condamne fără echivoc masacrul şi să-i spună pe nume - genocid", a scris duminică pe Twitter ambasada Statelor Unite, transmite Agerpres.

Întrebat de opoziţia muntenegreană vineri, în parlament, dacă este de acord cu faptul că la Srebrenica s-a petrecut un genocid, ministrul justiţiei, Vladimir Leposavic, a declarat că nu ştie dacă criminalii de război de la Srebrenica au avut sau nu "intenţii genocidare".

Leposavic a adăugat că îi crede pe judecătorii Tribunalului internaţional de la Haga pentru crime de război în fosta Iugoslavie, dar în opinia sa acest tribunal şi-a pierdut legitimitatea după ce dovezi ale raportorului Consiliului Europei privind traficul de organe ale civililor sârbi în timpul războiului din Kosovo au fost distruse.

Punctul de vedere al ministrului justiţiei a fost criticat drastic de opinia publică muntenegreană şi au fost lansate apeluri către premierul Zdravko Krivokapic de a-l demite pe Leposavic.

Partidul Democrat al Socialiştilor al preşedintelui muntenegrean Milo Djukanovic a anunţat la rândul său că va prezenta un proiect de lege vizând interzicerea negării genocidului.

Afirmaţiile lui Leposavic au fost condamnate şi de Partidul Bosniac, de organizaţii neguvernamentale, de directorul Centrului memorial Srebrenica Emir Suljagic, de ambasadorul sloven Roman Jakic, precum şi de mitropolitul Bisericii ortodoxe muntenegrene, Mihailo.

După schimbarea de guvern de la Podgorica, la sfârşitul anului trecut, ce a consacrat victoria în alegerile din august a partidelor care au reprezentat timp de trei decenii opoziţia, principalele poziţii din cabinet sunt ocupate de apropiaţi ai Bisericii ortodoxe sârbe, între ei fiind şi Vladimir Leposavic, avocat de profesie şi fost reprezentant legal al acesteia în Muntenegru, menţionează Hina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel