Vești proaste pentru Moscova: Al doilea PATRIOT, operaționalizat în Ucraina. Sistemul va putea lovi până la 150 de km

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: NATO, flickr
Foto: NATO, flickr

Comandantul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ucrainene, generalul locotenent Mîkola Olesciuk, a publicat o fotografie pe fundalul sistemului de apărare aeriană Patriot.

”Închideți cerul Ucrainei!”. Iată că solicitările venite încă de la începutul războiului, din partea întregii societăți ucrainene, de la artiști precum Ruslana, până la politicienii de la Kiev, își găsesc finalitatea astăzi, 27 aprilie, odată cu anunțul oficial privind operaționalizarea celui de-al doilea sistem Patriot.

Potrivit media ucrainene, care citează canalul de Telegram al șefului Forțelor Aeriene Ucrainene, al doilea sistem PATRIOT se află deja în Ucraina și execută operațiuni de luptă.

Comandantul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul locotenent Mîkola Olesciuk, a făcut anunțul: "Se spune că există o interdicție a Statului Major de a face selfie-uri pe fundalul echipamentului! Îmi pare rău, nu am putut rezista. Bateria a doua a sistemului de apărare aeriană Patriot este deja în funcțiune", a scris Olesciuk.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Yuri Ignat, a confirmat pentru Upravda a doua baterie a sistemului de apărare aeriană PATRIOT , furnizată de parteneri internaționali, desfășoară deja lucrări de luptă pe teritoriul Ucrainei, pe una din direcțiile stabilite de conducerea militară de la Kiev.

Anunțul vine la doar câteva zile după ce, pe 23 aprilie primul sistem PATRIOT a fost anunțat ca operațional în Ucraina.

Germania, SUA și Olanda au furnizat Ucrainei Patriot 

O baterie a sistemului de apărare aeriană PATRIOT este format dintr-un post de comandă, un radar și lansatoare (maxim 8 lansatoare), fiecare având 4 containere de lansare cu rachete de diferite tipuri, adaptate diferitelor tipuri de ținte ( rachete balistice, avioane și elicoptere).

Pe 21 decembrie 2022, președintele Biden a anunțat alocarea a 1,85 miliarde de dolari în nou ajutor pentru apărare Ucrainei, care includea sistemul Patriot, dar  și rachetele aferente.

Ulterior Germania și Olanda au promis de asemenea că vor furniza Patriot. În cazul Olandei este vorba doar de anumite elemente ale sistemului Patriot (rachete și sisteme de lansare), care vor fi integrate în sistemele furnizat de Germania sau/și SUA.

Pe 19 aprilie, ministrul Apărării Oleksii Reznikov a confirmat sosirea sistemelor de apărare aeriană Patriot. El a mulțumit miniștrilor apărării: Lloyd Austin din SUA, Boris Pistorius din Germania și Kaisa Ollongren din Țările de Jos, precum și popoarelor americane, germane și olandeze.

 

Sistemul Patriot predat de Berlin va putea doborî țintele ruse până la o distanță de 150 km

Foto: Rachete Patriot, în configuratia PAC-3, capabile să lovescă rachete balistice aflate la 40 de km, cu o precizie foarte ridicată

Potrivit purtătorullui de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Yuri Ignat, sistemul predat de Germania este unul cu rază lungă de acțiune. ”Va putea lovi ținte la o distanță de până la 150 km, iar acest lucru va face posibilă îndepărtarea aviației ruse de la granițele noastre”, a explicat acesta.

Probabil, sistemul furnizat de Berlin operează și rachete de tip PAC-2, care permit lovirea la distanțe mai mari.

Mai mult, Ignat a menționat că Patriot PAC-3 va putea doborî și rachete balistice precum Iskander-M, la o distanță de până la 40 km.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel