Adio, dar rămân cu tine! Yuri Shvets, un spion KGB care pozează în dizident politic, reapare în scenă pe subiectul războiului din Ucraina

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Yuri Shvets, fost ofițer KGB. Sursa Foto: APB Speakers.com.
Yuri Shvets, fost ofițer KGB. Sursa Foto: APB Speakers.com.

Majoritatea oamenilor nu au auzit niciodată de Yuri Shvets. Acesta este un fost ofițer KGB care a fost detaşat la Washington, D.C., timp de câțiva ani de zil,  în anii 1980, ca ''jurnalist'' al agenţiei de ştiri TASS. După căderea Uniunii Sovietice, Shvets a scris o carte în care și-a criticat foștii colegi din KGB, iar în decurs de un an a reușit să se mute în Statele Unite și, în cele din urmă, a devenit cetățean american. Și-a folosit noua identitate pentru a-și promova interesele personale și pentru a se răzbuna pe foștii săi colegi. Dar, Bart Marcois, fost ofițer în cadrul Departamentului de Stat al SUA, acum analist la OpsLens, prezintă o altă latură, mai puţin cunoscută, a fostului ofiţer KGB care se ascunde în spatele măştii de dizident politic preocupat de ce se întâmpla în războiul din Ucraina, dar criticând Kievul şi nu Moscova.

Analistul Bart Marcois precizează în investigaţia sa pentru OpsLens ca Yuri Shvets a intrat pentru prima dată în atenția Occidentului în 2006, după ce fostul ofițer FSB Alexander Litvinenko a fost ucis la Londra după ce a fost otrăvit cu poloniu.

Investigațiile au arătat că Litvinenko a fost ucis pentru că a dezvăluit activitățile de natura criminală organizate de serviciile ruse de informaţii, în special rolul pe care Vladimir Putin îl avea în ordonarea asasinării jurnalistei ruse Anna Politkovskaia.

În timp ce lumea era concentrată asupra rolului lui Putin în ambele asasinate, Yuri Shvets a apărut în scenă, susținând că are cunoștințe din interior despre aceste evenimente. Acesta a declarat că "adevăratul motiv" pentru care Litvinenko a fost ucis a fost un dosar la care lucrase în colaborare cu Shvets, despre o potențială investiție britanică în Rusia.

Shvets a declarat atunci pentru BBC că a oferit un dosar cu informaţii către Scotland Yard (n.a. Serviciul de Poliție Metropolitană din Londra). BBC l-a etichetat pe Yuri Shvets ca fiind o persoană "care consiliază companii și persoane fizice în probleme juridice și de securitate în fosta Uniune Sovietică", în ceea ce părea a fi o reclamă pentru serviciile sale. Nu este clar dacă atunci realul sau motivul a fost să se implice în rezolvarea celor două cazuri sau a încercat să distragă atenția publicului de la rolul lui Vladimir Putin în cele două crime.

Când președintele Trump a fost acuzat de legături cu Rusia, Shvets a considerat că este oportun să reapară în spaţiul public. Cunoscutul împătimit al conspirațiilor, jurnalistul şi scriitorul american Craig Unger a publicat o carte despre Trump și Rusia. Bart Marcois spune că Unger este cunoscut mai ales pentru o serie de cărți în care îi acuză pe ambii președinți Bush de legături cu familia regală saudită pentru a mușamaliza aspecte ale atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001.

Unger a acuzat familia Bush de înţelegerii cu Al Saud (n.a. familia regală conducătoare a Arabiei Saudite) pentru câștiguri financiare personale. Cartea sa despre Trump a fost la fel de părtinitoare, iar Shvets ''a furnizat'' unele dintre conspiraţiile apărute aici. El a susținut că KGB-ul l-a identificat pe Trump în anii 1980 ca fiind un potențial candidat la președinție. El a susținut că KGB-ul a văzut în Trump abilități de om de stat pe vremea când acesta apărea pe coperta revistei PlayBoy (n.a. martie 1990).

De fapt, a afirmat Shvets, KGB-ul l-a încurajat pe Trump să candideze la președinție. Încă o dată, ''scopul cooperării'' lui Shvets cu Unger părea să fie autopromovarea prin asociere cu o știre de actualitate.

Războiul din Ucraina i-a oferit lui Shvets o nouă ocazie de a se face cunoscut. De etnie ucraineană, fostul spion sovietic a profitat de fiecare ocazie pentru a arăta cu degetul către statul ucrainean, dar cel mai mult l-a interesat să critice activitatea serviciilor ucrainene de informaţii, în loc să critice agresiunea rusă. Aici se naşte un mare semn de întrebare: De ce un fost agent KGB, azi dizident politic în occident, este preocupat să urmărească activitatea serviciilor ucrainene de informaţii şi nu să critice slabă activitate a celor ruse, aşa cum făcea la începutul anilor '90?

Potrivit analistului Bart Marcois, Shvets a profitat de un recent articol de presă despre moartea unui om de afaceri ucrainean care avea legături cu serviciile de securitate ucrainene.

Wall Street Journal a relatat săptămâna trecută despre moartea lui Denis Kirieiev, un om de afaceri care a gestionat activele unei familii de miliardari din Rusia. Kirieiev întreținuse relații bune atât cu Rusia, cât și cu Ucraina din 2014 până în 2022. Dar, odată cu izbucnirea războiului, se spune că el ar fi furnizat serviciului de informații militare al Ucrainei (GUR), informații importante care au permis Ucrainei să apere aeroportul din Kiev de atacul inițial al Rusiei.

Tot săptămâna trecută, Washington Post a publicat un articol despre o vizită oficială a lui William Burns, directorul CIA, în Ucraina. În articol se menționa că ucrainenii au încredere în Burns deoarece acesta i-a avertizat înainte de invazie ca aeroportul din Kiev ar urma să fie vizat de atacurile armatei ruse.

Fostul agent KGB, Yuri Shvets, are şi un canal de YouTube, cu peste un milion de abonaţi, unde a ţinut să contrazică informaţiile apărute în Washington Post, întrebând retoric dacă "Burns a spus Ucrainei despre aeroport, sau Kirieiev?".

"La ce bun serviciul nostru militar de informații dacă nu poate face diferența între Kiryeyev și directorul CIA Burns?", a insinuat Yuri Shvets

Shvets se folosește de canalul său de YouTube pentru a promova teorii ale conspirației de tip KGB, pretinzând că există o contradicție între Washington Post și Wall Street Journal. 

El distorsionează în mod intenționat adevărul, distrăgând atenția de la imaginea de ansamblu, și anume că Direcţia Principală de informaţii Militare (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării a avut un rol esenţial în câștigarea bătăliei pentru Kiev. Mai mult, Shvets omite un citat important din Washington Post, scris de un oficial american, care confirmă că există o cooperare activă între spionii americani și ucraineni: "Directorul Burns a călătorit la Kiev, unde s-a întâlnit cu omologii din serviciile de informații ucrainene, precum și cu președintele Zelenski". 

Serviciile de informații militare ucrainene și occidentale cooperează îndeaproape împotriva invaziei rusești. Direcţia Principală de informaţii Militare (GUR), evident avertizată atât de CIA, cât și de Kirieiev, a respins cu succes atacul rusesc asupra aeroportului din Kiev. GUR a avut, de asemenea, un mare succes în operațiunile de sabotaj împotriva infrastructurii militare ruse. Schimbul de informații joacă, fără îndoială, un rol în unele esenţial aici.

Dacă Shvets nu ar fi fost un spion bine pregătit de KGB, ar fi ușor să susţinem că acesta lansează teorii ale conspirației fără scop precis, ci sunt menite doar să obțină vizualizări și clicuri pe YouTube. Dar întreaga să abordare ''miroase a tactici KGB''.

,,De ce este atât de important pentru el, mai ales acum? În interesul cui servește acest efort? Al cui interes îl servește Yuri Shvets?'', se întreabă Bart Marcois, sugerând ,,este timpul ca cineva să îl investigheze, pentru a răspunde la această întrebare''.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel