Achiziţia de avioane F-16 din Norvegia, subiect discutat de Vasile Dîncu cu omologul norvegian, Odd Roger Enoksen

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 al Forțelor Aeriene Române, sursă foto: MApN
F-16 al Forțelor Aeriene Române, sursă foto: MApN

Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, a avut miercuri, 16 februarie, o întâlnire cu omologul norvegian, Odd Roger Enoksen, în marja reuniunii NATO la nivelul miniștrilor apărării ce se desfășoară, în zilele de 16 și 17 februarie, la Bruxelles.

Potrivit unui comunicat de presa al MApN, agenda discuțiilor a vizat teme legate de cooperarea bilaterală, precum și evoluțiile curente ale contextului de securitate din regiunea Mării Negre.

În cadrul întrevederii, cei doi miniștri au discutat despre  identificarea unor noi oportunități de cooperare bilaterală, inclusiv în domenii precum instruirea, învățământul militar sau cercetarea științifică.

În context, ministrul Dîncu a reliefat participarea armatelor celor două state la exercițiul STEADFAST JUPITER 21, desfăşurat în Norvegia şi Polonia, „unde colaborarea a fost una excelentă și deosebit de utilă”.

În plan bilateral, cei doi oficiali au abordat și tema cooperării tehnico-militare, în contextul aprobării de către Parlamentul României, în decembrie 2021, a inițierii procedurii de atribuire a contractelor de achiziție a 32 de avioane F-16 și suport logistic de la Guvernul Norvegiei.

Referitor la regiunea Mării Negre, ministrul român al apărării a subliniat caracterul esențial pe care asigurarea unei posturi colective de apărare consolidate, credibile, coerente şi echilibrate pe flancul de Est al NATO îl are în descurajarea Rusiei. 

„Țara noastră sprijină puternic adaptarea posturii Alianţei prin desfăşurarea Grupurilor de Luptă aliate în Centrul şi Estul Europei, inclusiv în România. Aceste Grupuri de Luptă reprezintă o măsură preventivă, au caracter defensiv, și scop de descurajare și evitare a escaladării”, a evidențiat ministrul apărării naționale.

 

F-16 norvegiene, o afacere bună pentru România. Aeronavele mai au resursă de zobr încă 10 ani

 

Pe 22 decembrie 2021, Ministerul Apărării Naționale a primit aprobarea prealabilă pentru inițierea procedurii de atribuire a contractelor de achiziție pentru pachetul de 32 de avioane F-16, în configurație M6.5.2 și suport logistic de la Guvernul Norvegiei și a bunurilor și serviciilor pentru modernizare de la Guvernul Statelor Unite ale Americii, necesare realizării Capabilității Operaționale Aeriene de Tranziție.

Din 2022 ajung primele F-16 norvegiene iar bătrânele MiG-21 LănceR vor fi scoase din serviciul de luptă din 2024

O provocare pentru România va fi să pregătească în doar câțiva ani mulți piloți, dar și personal auxiliar pentru cele 32 de aeronave cumpărate. E nevoie de ingineri și tehnicieni totodată, iar mulți vor fi pregătiți în țară, dar se va apela și la aliați.

De precizat că România va achiziționa 32 de avioane F-16 A/B Block 20 pentru 354 de milioane de euro. Configurația lor M6 e superioară primelor 17 achiziționate din Portugalia care sunt M5. Ele vor fi aduse la acest standard și au costat cam 930 de milioane de dolari.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel