A murit veteranul Gheorghe Bădulescu. Nea Gheorghiță a luptat în Armata României la Cotul Donului unde a căzut prizonier

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Foto: În drum spre Stalingrad. Trecerea trupelor române peste Nistru. Sursă: Radio România Actualități
Foto: În drum spre Stalingrad. Trecerea trupelor române peste Nistru. Sursă: Radio România Actualități

Locotenentul (rtr) Gheroghe Bădulescu a fost printre puținii veterani de război care a luptat la Cotul Donului și care se mai afla în viață în 2021. Din păcate, Nea Gheorghiță a trecut pragul acestei lumi.

Buzoianul Gheorghe Bădulescu s-a născut în anul 1919 în satul Dara, comuna Pietroasele și s-a înrolat voluntar în Armata Regatului României, participând cu Regimentul 25 Infanterie la cel de-al Doilea Război Mondial.

După dezastrul de la Cotul Donului, Nea Gheorghiță a supraviețuit, dar a căzut prizonier în mâinile sovieticilor. A îndurat foametea și condițiile inumane din lagărele din Siberia, dar nici măcar acestea nu au reușit să îl doboare. Eroul român s-a întors în țară după 13 de ani de chin în lagărele sovietice, potrivit documentelor oficiale prin care acesta a fost declarat cetățean de onoare al județului Buzău.

Anunțul privind decesul veteranului și eroului Armatei României a fost făcut de MApN pe pagina oficială de Facebook. 

Redăm integral textul:

„Ne-a părăsit unul din cei mai longevivi veterani din Buzău, locotenent (în retragere) Gheorghe Bădulescu!

Nea Gheorghiță, cum era cunoscut în satul său, a cunoscut ororile celui de-Al Doilea Război Mondial. Și-a văzut camarazii răpuși de gloanțele inamicului. A luptat în linia întâi , în cea mai sângeroasă bătălie dusă de Armata Română, la Cotul Donului, de unde a fost luat prizonier

.A trăit apoi chinurile prizonieratului în lagărele sovietice timp de nouă ani. Locotenentul (rtr.) Gheorghe Bădulescu a luptat în cadrul Regimentului 8 Infanterie din Buzău și ne-a învaţăt că datoria noastră morală este aceea de a cinsti memoria înaintaşilor care au plătit cel mai scump preţ, acela al vieţii, şi al celor care au trăit în condiţii grele, în prizonierat, departe de cei dragi, având un singur ideal de a obţine şi păstra pentru toţi independenţa naţională şi demnitatea de român.

Militarii garnizoanei Buzău îi prezintă onorul pentru modul în care, din anii războiului şi până astăzi, a depăşit cu fruntea sus greutățile vieţii.Drum lin către stele, nea Gheorghiță! Vei rămâne mereu o bucățică din istoria țării noastre!”, precizează MApN.

Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească în pace!

2. Veteranul ... (gheorghe-badulescu_68970100.jpg)

Foto: Veteranul și eroul român Gheorghe Bădulescu, sursă foto: MApN Facebook, via m.m.p. Iulian Cadulencu

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel