A murit Nina Andreeva, opozantă a perestroikăi și cea care a organizat excluderea lui Gorbaciov din PCUS

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Mihail Gorbaciov
Mihail Gorbaciov

S-a stins din viață la Sankt Petersburg, la vârsta de 82 de ani, stalinista Nina Andreeva, opozantă a politicilor lui Mihail Gorbaciov.

Om de știință și activist politic, Nina Andreeva s-a născut la 12 octombrie 1938 în Leningrad, actualul Sankt Petersburg. A fost una din reprezentații forțelor neostaliniste împotriva politicii de reformă a lui Mihail Gorbaciov - prestroika

Anunțul a fost făcut de comuniștii din Rusia, știrea fiind preluată și în mass-media de la Moscova. Nina Andreeva a murit pe data de 24 august, la vârsta de 82 de ani.

Politica prin care Mihai Gorbaciov a urmărit reformarea și reorganizarea sistemului, ceea ce numim ,,perestroika” şi „glasnosti” (n.a. în traducere „reformă” și „deschidere”), inițiată în U.R.S.S., încerca să ofere socialismului forme noi de organizare, paradoxal, prin revenirea la valorile marxist-leniniste ale bolșevismului. Noul secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice nu a urmărit în niciun moment căderea blocului sovietic, deși politicile sale au grăbit prăbușirea colosului sovietic. 

 

Nina Andreeva, un articol „sinistru” împotriva perestroikăi și excluderea lui Gorbaciov

 

Împotriva politicilor lui Gorbaciov s-au ridicat mai mulți lideri conservatori sovietici. Nina Andreeva a devenit cunoscută după ce a publicat pe 13 martie 1988, în ziarul Sovetskaia Rossiia, o scrisoare critică împotriva perestroikăi. Articolul în cauză a fost publicat în timp ce Mihail Gorbaciov se afla în Iugoslavia și era intitulat „Nu pot renunța la principii”.

Politologul și istoricul Vladimir Tismăneanu, în lucrarea sa „Dosar Stalin. Genialissimul generalissim”, subliniază că „prin sinistrul articol”, semnat de „obscura profesoară de chimie” din Leningrad, forțele neostaliniste, de pe poziții conservatoare, dădeau un ultimatul forțelor comuniste reformatoare.

Istoricul mai amintește că în septembrie 1991, „Nina Adreeva avea să organizeze, în cadrul „Platformei bolșevice”, excluderea lui Gorbaciov din muribundul PCUS. Dispărea ea însăși în ceața uitării după 1993”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel