A început procesul istoric împotriva lui Zuma. Fostul președinte al Africii de Sud, acuzat de corupție și afaceri cu arme

H.D. Hartmann |
Data publicării:
Soldați ai Armatei Africii de Sud, sursă foto: Guvernul Africii de Sud
Soldați ai Armatei Africii de Sud, sursă foto: Guvernul Africii de Sud

Procesul de corupție al fostului președinte sud-african Jacob Zuma a început miercuri, la mai bine de 25 de ani după ce au avut loc unele dintre presupusele sale infracțiuni.

Zuma, care a fost președinte din 2009 până când a fost forțat să demisioneze, în 2018, pe fondul mai multor scandaluri politice cu privire la corupția pe care administrația sa a patronat-o, a pledat nevinovat de corupție, raket, fraudă, evaziune fiscală și spălare de bani la Curtea Superioară din Pietermaritzburg.

 

Acuze privind comerțul cu arme

 

Printre numeroasele acuzații la adresa sa, Zuma este acuzat că a luat mită de la compania franceză Thales. Astfel este acuzat că a primit mită în, 1999, pentru a se asigura că Africa de Sud va semna un acord de cumpărare de arme în valoarea de miliarde de dolari cu compania franceză. Acum în vârstă de 79 de ani, Zuma, care  a fost vicepreședinte al lui Thabo Mbeki, înainte de a deveni președinte al republicii sud africane, este acuzat de primirea a peste doua milioane de dolari, de la gigantul francez Thales, specializat în comerț cu arme.

Jacob Zuma a fost acuzat, pentru prima dată, de către procurori în 2005, dar acuzațiile împotriva acestuia au fost anulate, pentru a fi restabilite de mai multe ori de-a lungul anilor, pe fondul acuzațiilor de ingerință politică. Cele mai recente acuzații au fost reintroduse în 2018.

Nevinovat a declamat fostul președinte, în fața Înaltei curți de justiție din Pietermaritzburg, după ce procurorul republicii a citit o întreagă listă de acuzații la adresa sa. Evenimentul în sine constituie o linie roșie trecută de către sistemul judiciar sud African.

Astfel, procesul nu mai poate fi oprit și nici deturnat, așa cum s-a întâmplat cu multele și diversele anchete ale procurorilor, care la ordine politice ale elitei sud africane deschideau sau închideau dosarele de anchete ale fostului președinte. În sine este o victorie pentru Africa de Sud, acuzată de mulți ani pentru abuzurile procurorilor și lipsa lor de imparțialitate în producerea de acuzații la adresa leaderilor politici sau de afaceri din renumita republică. În cazul lui Zuma, nu mai puțin de 30 de procurori s-au perindat la conducerea anchetelor, ei fiind ori schimbați fără motiv ori efectiv producând documente imposibil de utilizat în fața judecătorilor.

 

Zuma este acuzat și de asocierea cu crima organizată

 

Unele dintre acuzațiile împotriva lui Zuma datează de la mijlocul anilor '90. Procurorii susțin între 1995 și 2001 că Zuma și Thales au fost implicați într-o asociere criminală minuțios organizată. De asemenea, ei îl acuză pe Zuma că a luat mită de la un fost consilier al său financiar încă din 1995, în schimbul utilizării puterii sale politice pentru a promova interesele comerciale ale consilierului.

Relația coruptă a durat 10 ani, au spus procurorii. Zuma ar putea fi închis pentru 25 de ani dacă va fi condamnat.  Miercuri, avocatul lui Zuma a depus o moțiune de demitere a procurorului șef de caz, susținând că este părtinitor și că drepturile lui Zuma la un proces echitabil sunt amenințate.

Într-o anchetă separată, Jacob Zuma se confruntă, de asemenea, cu acuzații de corupție în timp ce era președinte. Zuma a primit ordin să se prezinte și să depună mărturie, dar a refuzat să facă acest lucru, obligând judecătorul care supraveghează ancheta să ceară celei mai înalte instanțe din Africa de Sud să-l condamne pe Zumala doi ani de închisoare cu executare pentru insulte aduse instanței.

Un proces deci istoric se deschide implicând nu numai corupția locală dar și corupția exportată de către puteri străine europene, pentru a promova interese naționale considerate fundamentale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel