1916: Armata Română, ofensivă în Transilvania. Intrarea în Primul Război Mondial

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Pe 28 august 1916, acum exact 102 ani, Armata Română trecea Carpații și trăgea primele gloanțe în Primul Război Mondial.

„Prima noapte de război... În urmă cu exact 102 ani, în noaptea din 27-28 august, România intra în Primul Război Mondial alături de Antanta, cu un total de patru armate, dintre care trei dispuse pe linia Carpaților și una în zona de sud a țării.

Pentru că România nu trecuse încă la vremea aceea la calendarul gregorian (pe care îl folosim astăzi), ziarele care titrau pe prima pagină „România a declarat război!" poartă data de 16 august 1916.

Dar în spatele cifrelor, sunt oameni, momente și imagini”, se arată pe pagina de Facebook - Enciclopedia digitală România 1918.

(w670) 

Operațiunea începea după ce la 27 august 1916, ora 21:00, Edgar Mavrocordat, ambasadorul României depune la secretariatul Ministerului Austro-Ungariei de Externe declarația de război din partea Regatului României.

După doi ani de neutralitate, România nu mai avea de ales. La presiunile publice pentru Ardeal s-au adăugat cele politice din sânul puterii, ale Reginei Maria și antantiștilor. Astfel, Regatul României intra la 27 august 1916 în „războiul pentru întregirea neamului românesc" - Primul Război Mondial.

În noaptea dintre 27-28 august 1916, Armata Română trecea Carpații și înainta pe trei direcții în Transilvania.

Potrivit calendarului iulian – aflat în vigoare atunci – România a început ofensiva la 15 august, de Sfântă Mărie. Un omagiu adus Maicii Domnului cât și Reginei Maria, cea care în anii cumpliți ce vor urma va organiza spitalele și va fi o prezență constantă printre răniți.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel