Zi aglomerată în estul României: Avioane de vânătoare americane de tip F-35 au zburat deasupra Deltei Dunării

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Un F-35 al US Air Force, în timpul unei misiuni de realimentare. Sursă foto: Lockheed Martin
Un F-35 al US Air Force, în timpul unei misiuni de realimentare. Sursă foto: Lockheed Martin

Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe conturi Twitter și Telegram, pe 27.06.2022, mai multe mijloace aeriene ale SUA și NATO au îndeplinit misiuni în partea de est a României, precum și deasupra apelor neutre ale Mării Negre. Între acestea s-au aflat și două avioane de vânătoare americane de tip F-35, care au zburat deasupra Deltei Dunării.

Deși sursele au semnalat prezența deasupra teritoriului României a două avioane de vânătoare F-35A Lightning II aparținând Forțelor Aeriene ale SUA, numai unul dintre acestea a fost vizibil, fiind angajat într-o misiune de patrulare aeriană. Aeronava, cu numărul de înregistrare 13-5067 și indicativul F35LTNG, a intrat în spațiul aerian al României prin vestul țării, iar la nord-vest de Târgu Mureș a făcut joncțiunea cu un avion-cisternă american KC-135R Stratotanker (număr de înregistrare 59-1476 și indicativ MULE21), probabil fiind realimentat în aer. Cele două avioane americane au evoluat la o altitudine de aproximativ 6.400 de metri.

1. -imagine fara descriere- (ftgm3_11971900.jpg)

 

Zbor deasupra Deltei Dunării alături de un avion de realimentare aeriană

 

Avionul american de vânătoare s-a deplasat apoi deasupra Deltei Dunării, unde a avut o evoluție prelungită, la o altitudine de aproximativ 8.420 de metri, cu o viteză de circa 960 de kilometri pe oră. Aeronava a fost susținută în zonă de un alt avion-cisternă american KC-135R Stratotanker (număr de înregistrare 63-8878 și indicativ CASA20) și un avion al NATO de tip Boeing E-3A Sentry (număr de înregistrare LX-N90450 și indicativ MAGIC01).

Trebuie precizat faptul că nu a fost identificat locul de unde a decolat avionul de vânătoare F-35A, prezența acestuia fiind vizibilă începând de pe teritoriul Cehiei, survolând ulterior Slovacia și Ungaria. Cel mai probabil, aeronava a venit de pe teritoriul Marii Britanii.

Tot pe 27.06.2022, în estul României s-a aflat și un avion american de cercetare radioelectronică de tip RC-135W Rivet Joint. Aeronava, cu numărul de înregistrare 62-4131 și indicativul radio HOMER11, a decolat de la Baza Aeriană Souda Bay de pe Insula Creta (Grecia). Aceasta a îndeplinit o misiune de cercetare de-a lungul frontierei cu Republica Moldova, evoluând pe un traiect de zbor între Bacău și Constanța. Avionul a zburat la o altitudine de aproximativ 9.740 de metri, cu o viteză de circa 830 de kilometri pe oră.

Deasupra Deltei Dunării a îndeplinit misiuni și un avion de patrulare antisubmarin de tip Boeing P-8A Poseidon din cadrul Forțelor Navale ale SUA. Acesta a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe Insula Sicilia (Italia). Avionul a evoluat la o altitudine de aproximativ 9.500 de metri.

 

Tot în aceeași zi o dronă americană Global Hawk a zburat deasupra apelor neutre ale Mării Negre

 

2. -imagine fara descriere- (ghmn_03138600.jpg)

O dronă americană de cercetare strategică de tip RQ-4B Global Hawk a zburat deasupra apelor neutre ale Mării Negre. Aparatul de zbor fără pilot, cu numărul de înregistrare 04-2015 și indicativul radio FORTE12, a evoluat în jumătatea acvatoriului Mării Negre, la vest de Varna, în interiorul FIR Sevastopol. Acesta a zburat la o altitudine de aproximativ 15.850 de metri, cu o viteză de circa 550 de kilometri pe oră.

În sfârșit, de-a lungul litoralului României de la Marea Neagră a mai zburat și un avion italian de cercetare de tip Gulfstream G550 AEW. Acesta a decolat de la Roma, având numărul de înregistrare MM62303, și a evoluat la o altitudine de aproximativ 12.500 de metri.

Mijloacele aeriene ale SUA și NATO prezente astăzi în spațiul aerian al României și deasupra apelor neutre ale Mării Negre au îndeplinit misiuni de patrulare și de cercetare, pe fondul situației tensionate din Regiunea Mării Negre, în contextul conflictului aflat în curs de desfășurare între Federația Rusă și Ucraina. Probabil, acestea au vizat atât culegerea de informații despre trupele și mijloacele rusești din regiune, cât și descurajarea unei extinderi a ostilităților în afara teritoriului ucrainean.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel