„Ucraina trebuie să accelereze cât mai mult posibil dezvoltarea sistemelor noastre balistice”, a precizat Zelenski, subliniind importanța încrederii în sine în tehnologia de apărare. Această mișcare urmează testării cu succes a primei rachete balistice de producție internă a Ucrainei în august 2024, marcând o etapă importantă în inovarea în domeniul apărării națiunii, potrivit The News Voce of Ukraine.
Impulsul pentru dezvoltarea în continuare a rachetelor face parte din strategia mai largă a Ucrainei de a reduce dependența de ajutorul militar străin, cu noi sisteme precum drona-rachetă Palianitsia, care are o rază de acțiune de 600-700 km, deja în producție. În plus, racheta „Long Neptune” a Ucrainei, cu o rază de acțiune de 1 000 km, a fost deja testată în luptă.
Acest pas îndrăzneț semnalează hotărârea Ucrainei de a-și consolida apărarea militară, de a descuraja agresiunile viitoare și de a-și asigura suveranitatea în fața amenințărilor continue.
Kievul a început să primească rachete americane cu rază lungă de acțiune, în special sisteme de rachete tactice ale armatei (ATACMS), în toamna anului 2023 - la mai mult de un an după ce Rusia și-a lansat invazia. La momentul respectiv, Ucrainei i s-a permis să desfășoare aceste rachete doar împotriva țintelor de pe teritoriul ucrainean ocupat.
Fostul președinte american Joe Biden a relaxat restricțiile privind utilizarea ATACMS de către Ucraina în noiembrie 2024, permițând Kievului să le lanseze împotriva țintelor militare din Rusia.
Ucraina a primit, de asemenea, rachetele britanice Storm Shadow și rachetele franceze SCALP. Cu toate acestea, la începutul acestui an, Ucraina ar fi epuizat stocurile de ATACMS.
În timp ce industria ucraineană de producție de drone a avut succes - furnizând mai mult de 95% din dronele utilizate pe linia frontului - programul de dezvoltare a rachetelor a fost mai lent, cu unele excepții notabile. Anul trecut, Ucraina a testat cu succes prima sa rachetă balistică de producție internă și a produs 100 de rachete.
Combinația dintre reticența și restricțiile occidentale, precum și oferta limitată de rachete cu rază lungă de acțiune, a accentuat nevoia Ucrainei de a-și dezvolta propriul program național de rachete.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News