Washingtonul speră că Japonia şi Coreea de Sud vor depăşi criza şi vor relua relaţiile

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Premierul Japoniei, Shinzo Abe
Premierul Japoniei, Shinzo Abe

Statele Unite cred că deteriorarea relaţiilor dintre Coreea de Sud şi Japonia - ambele ţări aliate ale Washingtonului - a atins în prezent un punct critic, dar consideră că recentele exerciţii militare ale Seulului nu au contribuit la îmbunătăţirea situaţiei, a declarat marţi un înalt oficial din cadrul Departamentului de Stat, transmite Reuters.

Într-o sesiune de informare a reporterilor la Washington, oficialul american a declarat că atât premierul Shinzo Abe cât şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in au făcut alegeri "nefolositoare" în disputa care a dus relaţiile bilaterale dintre Seul şi Tokio la cel mai jos nivel din ultimii zeci de ani şi care afectează, în acelaşi timp, interesele de securitate ale SUA.

"Mă tot gândesc că am ajuns la punctul cel mai de jos", a declarat oficialul american sub condiţia anonimatului, având în vedere sensibilităţile diplomatice ale celor doi aliaţi ai SUA. "Sper că ambele părţi şi-au expus punctul de vedere" a estimat el, adăugând că partea americană se implică activ să aducă cele două ţări asiatice în punctul începerii reconstruirii relaţiei lor bilaterale.

Relaţia dintre Seul şi Tokio a început să se deterioreze anul trecut, în urma unei dispute generate de chestiunea compensaţiilor pentru cetăţenii sud-coreeni care au făcut muncă forţată pe perioada războiului din timpul ocupării Coreei de către Japonia.

Punctul critic a fost atins joia trecută, când Coreea de Sud a anunţat că va înceta acordul asupra schimbului de informaţii militare pe care-l avea semnat cu Japonia, cunoscut sub numele de GSOM, în pofida creşterii tensiunilor în relaţia cu Coreea de Nord şi a provocării pe care o reprezintă China în regiune.

Alte dispute



Oficialul Departamentului de Stat a declarat că disputa "a afectat destul de mult posibilitatea continuării acestui acord privind schimbul de informaţii", dar a adăugat că "nu este complet pierdut. ... Să sperăm că există posibilităţi de revenire la el".

El a mai declarat că vina revine ambelor părţi, deşi a evidenţiat deciziile Seulului de a întrerupere acest acord şi de a organiza două zile de forări extinse duminică în apropierea unei insule pe care Japonia o revendică. "Este vorba de o dispută între liderii celor două părţi", a apreciat sursa citată.

"Problema este, şi motivul pentru care vorbim astăzi de ea, că cea mai recentă acţiune a Seulului afectează direct interesele de securitate ale SUA. Şi asta este ceva la care nu putem asista în tăcere". "Am aprecia dacă cele două părţi ar lăsa apele să se liniştească şi apoi s-ar întoarce onest" la negocieri.

Un alt oficial de rang înalt din cadrul Departamentului de Stat a declarat că Washingtonul este încurajat de continuarea negocierilor la nivel de lucru între cele două părţi. "Sunt oameni în ambele ţări care sunt dornici să îmbunătăţească relaţiile", a precizat acesta.

Vezi și: Summit SUA - Coreea de Nord. Donald Trump, întâlnire cu premierul japonez Shinzo Abe

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel