Vucic acuză Kosovo că a încălcat Acordul de la Washington iar Serbia pregătește un răspuns

Darius Muresan |
Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din Serbia
Foto: Ministerul Apărării din Serbia

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat joi că cererea de aderare a Kosovo la UE este oficial o încălcare a Acordului de la Washington şi că răspunsul Belgradului va deveni cunoscut după o şedinţă a guvernului programată pentru această seară, informează agenţia Agerpres, care citează Tanjug.

"Astăzi, ei vor încălca oficial Acordul de la Washington (Serbia-Kosovo n.r.) şi vom răspunde la toate acestea în această seară după sesiunea guvernamentală la care sunt invitat", a declarat Vucic reporterilor înainte ca Pristina să-şi depună cererea de aderare la UE la Praga.

Vucic a adăugat că va fi oferit un "răspuns precis" la chestiunile despre cererile Serbiei referitoare la Rezoluţia 1244 a ONU şi non-recunoaşterea în continuare a aşa-numitului Kosovo.

Întrebat dacă s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte situaţia din Kosovo-Metohija, Vucic a răspuns că a vorbit miercuri cu oficiali ai UE şi SUA şi că există "câteva idei".

"Vom vedea dacă vom reuşi. Situaţia este complicată, dar vom face totul pentru a menţine pacea şi stabilitatea", a spus Vucic.

Comentând cererea de aderare a Pristinei la UE, Vucic a remarcat că ceea ce fac unele state membre ale UE este o încălcare a articolului 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană, în temeiul căruia numai statele pot solicita aderarea la blocul comunitar, notează Tanjug.

Prim-ministrul kosovar Albin Kurti a înaintat oficial joi cererea Kosovo de aderare la UE, care presupune obţinerea mai întâi a statutului de ţară candidată, un proces de durată şi care va depinde de normalizarea relaţiilor cu Serbia, aminteşte Reuters.

Cererea a fost transmisă la Praga preşedinţiei cehe a Consiliului UE. ''Nu vrem (să aderăm la UE) pe uşa din spate, nu vrem proceduri rapide. Dorim să construim UE în ţara noastră cu poporul nostru'', a spus Kurti, după ce a înmânat cererea ministrului ceh pentru afaceri europene, Mikulas Bek.

Cinci state membre ale UE - Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania - nu recunosc independenţa autoproclamată în 2008 a acestei provincii sârbe, ceea ce îi îngreunează demersul de a obţine statutul de candidat la UE

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel