Reforma a fost susţinută de 160 de senatori ai Consiliul Federaţiei, cu un vot împotrivă şi trei abţineri. Textul mai trebuie aprobat de parlamentele din două treimi ale regiunilor ruse, înainte de a fi supus votului popular al ruşilor, pe 22 aprilie, procedura care este considerată chiar și la Kremlin drept o formalitate, transmite paginaderusia.
Publicația austriacă Der Standard comentează noua constituție rusă despre care spune că este asemenea unei oale cu supă groasă care înlocuiește atât felul întâi, cât și felul doi… Ea conține câte ceva pentru fiecare: pentru unii, statutul de țară învingătoare în Al Doilea Război Mondial, pentru alții, protecția căsătoriei, care în Rusia nu poate fi încheiată decât „între un bărbat și o femeie”. Pentru săraci – câteva porții vagi de asistență socială, pentru patrioți – interdicția de a renunța la vreo bucată din pământul ”strămoșesc”. În același timp, cotropirea unei țări vecine nu este o problemă. Există chiar și lucruri aparent incompatibile între ele: pe de o parte, Rusia se consideră succesorul Uniunii Sovietice ateiste, pe de altă parte, numeroși bucătari constituționali, „păstrând memoria strămoșilor”, au preluat deviza oficiala a SUA – In God we trust.
„Cu toate acestea, așa cum se pare, admiterea lui Dumnezeu în Constitutie este destul de justificată. La urma urmei, la fel cum Biblia îi captivează pe credincioși timp de două mii de ani cu miracolul concepției imaculate, la fel și președintele rus Vladimir Putin și-a asigurat cel puțin încă 12 ani de putere prin miracolul „președinției imaculate”.
„Acest lucru a fost posibil grație unui simplu truc: Putin devine din nou o fecioară politică, mandatele președințiilor sale anterioare fiind pur și simplu șterse din ecuație. Această manevră are prea puțin în comun cu etica. Dimpotrivă: vorbim despre violarea Constituției în vigoare. Este uimitor cât de impertinent acționează în acest sens Kremlinul”, notează articolul.
„Cu toate acestea, metoda este departe de a fi nouă: un astfel de truc a fost deja folosit de Alexander Lukashenko, care conduce Belarusul din 1994 (…). Lukashenko a fost considerat de mulți „ultimul dictator al Europei”. Acum el are un rival demn la graniță”, încheie Der Standard.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News