Vladimir Plahotniuc, abandonat de toată lumea. Năstase a discutat ”problema Plahotniuc” cu SUA

H.D. Hartmann |
Data publicării:
EXCLUSIV

Surse din interiorul Moldovei, corroborate cu ultime declarații ale unor demnitari ai statului moldovean, făcute la Washington anunță vremuri grele pentru fostul oligarh Vladimit Plahotniuc, omul din umbră de la Chișinău.

Vladimir Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat din Moldova și acum oligarh exilat, va fi în curând pus pe lista celor căutați intenrațional, a declarat pentru presa din Chișinău ministrul moldovean de interne, Andrei Năstase. Ministerul de Interne face tot posibilul pentru căutarea și identificarea  locului unde se află ascuns deputatului parlamentar Ilan Shor, care și-a pierdut imunitatea și „la fel ar trebui să se întâmple și cu Plahotniuc”, a spus Năstase, adăugând că va discuta problema în Statele Unite, unde ar urma mergi cu o delegație guvernamentală pe 31 august.

Conform surselor DefenceRomania, acest lucru s-a și întâmplat, aflat în SUA, Andrei Năstase a cerut imperios ajutorul american pentru localizarea lui Plathoniuc. În timpul vizitei Năstase va informa reprezentanții fiecărei agenții cu care va avea întrevederi că Moldova a demarat o anchetă penală pentru uzurparea puterii.

 

Plahotniuc, căutat de toată lumea

 

Între timp, vicepreședintele Parlamentului, Alexander Slusar, a scris pe Facebook, pe 30 august, că a fost asigurat că Plahotniuc a fost acuzat de „înființarea unui grup infracțional, șantaj, fraudă și spălare de bani”. Pentru a verifica „anumite tranzacții dubioase pe care Plahotniuc le-a încheiat în 2011 fără a plăti impozite”. Ancheta penală se bazează și pe informații obținute din România.

Reamintim cititorilor DefenseRomania că Plahotniuc a părăsit Moldova în seara zilei de 14 iunie, imediat după ce Partidul Democrat a pierdut puterea, ca urmare a eforturilor comune ale partidelor și a suportului internațional de care acestea s-au buurat. Ulterior, a demisionat din funcția de președinte al Partidului Democrat și și-a predat mandatul parlamentar la sfârșitul lunii iulie.

Pentru Plahotniuc problemele pot începe mai repede decât se aștepta, având în vedere faptul că nu se mai află nici în grațiile Rusiei și nici ale Uniunii Europene. Este clar pentru orice analist politic serios că ascensiunea politică a oligarhului moldovean nu se putea realiza fără un sprijin solid din partea mai multor forțe din afara Moldovei. Cât despre afacerile sale, considerate sulfuroase și foarte necurate, sursele media vorbesc că marile probleme pentru imperiul construit de Plahotniuc au început atunci când Rusia a deschis mai multe dosare penale împotriva lui.

 

Rusia l-a acuzat și ea pe Plahotniuc

 

În decembrie 2017, procurorii ruși l-au acuzat pe Plahotniuc că a format un grup infracțional pentru a pregăti un atac asupra adversarului său politic, Renato Usatii. Ca urmare a deschiderii anchetei, Moscova a emis un mandat pentru arestarea lui Plahotniuc.

Mai mult, în februarie 2019, Ministerul rus de interne i-a acuzat pe Plahotniuc și omul de afaceri Vyasheslav Platon că au organizat un grup infracțional internațional pentru transfer ilegal de devize în afara Rusiei. Potrivit anchetatorilor, grupul infracțional format din Plahotniuc și Platon au spălat peste 37 de miliarde de ruble (aproximativ 560 de milioane de dolari în funcție de cursul acestei date), provenineța acelor sume nefiind dovedită legal.

Acțiunea ar fi avut loc în Rusia în perioada 2013-2014. Ministerului rus de Interne a cerut la sfârșitul lunii iulie arestarea lui Plahotniuc, care a refuzat să se prezinte la convocările procurorilor, să fie arestat. Mai mult, un nou dosar, disjuns dintr-o anchetă care a durat câțiva ani buni, a fost deschis de către poliția rusă. Acest dosar îi are ca suspecți pe Plahotniuc și fostul deputat al Partidului Democrat Constantin Tutu. Dosarul se referă la 28 de cazuri de contrabandă și trafic de droguri en-gros. În plus, fostul lider al Partidului Democrat este suspectat că a fost organizatorul unui grup infracțional internațional care făcea contrabandă cu hașiș din Africa de Nord în spațiul fost sovietic. Peste 60 de membri ai grupului au fost urmăriți în Rusia între 2012 și 2019. Ca atare, o instanță de judecată din din Moscova a dispus arestarea lui Plahotniuc în absență la 29 iulie 2019.

Ceea ce pare interesant este cum acest om, astăzi acuzat de încalcarea a pagini întregi din Codul Penal, a putut conduce un partid politic aflat la putere și deveni omul din umbră al unei republici europene. Fără complicități atât la nivel local, dar mai ales la nivel internațional, acest om de afaceri cunoscut pentru activități dubioase nu ar fi ajuns niciodată să pună în pericol atât drumul european al Moldovei cât și statul de drept de la Chișinău. Evoluțiile viitoare ne vor spune dacă aceste complicități au încetat sau ele continuă și astăzi, pentru protejarea fugarului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel