Vișegrad 4 + Austria: O mini Europă cu viziune clară

H.D. Hartmann |
Data actualizării: | Data publicării:
Vișegrad 4 + Austria: O mini Europă cu viziune clară
EXCLUSIV
Vișegrad 4 + Austria: O mini Europă cu viziune clară

Deși astăzi are loc întâlnirea celor zece țări europene convocate "la vorbitor" de către Germania pentru a își salva cancelarul, tema principală fiind războiul surd și mut, dar la fel de violent ca orice încleștare, asupra migrației necontrolate din Europa, un eveniment la fel de important a avut loc acum două zile. Întâlnirea V4 + Austria relansează în forță importanța pe care centrul est-european o are în politica internă a Uniunii Europene.

Să recapitulăm puțin evenimentele din ultima săptămână pentru a înțelege dinamica politică pusă în aplicare în vederea salvării cancelarului german de șantajul din interiorul Uniunii Europene. Italia, acum trei zile, denunțase într-un limbaj absolut nediplomatic încercarea acestui mic paj viclean de curte, Juncker, de a o salva pe cancelara Merkel. Juncker propusese, prin șeful său de cabinet, un comunicat comun al întâlnirii celor zece de astăzi, prin care se strecura, în mod șmecheresc, o formulă pe care Italia, ca și grupul de la Vișegrad, amândouă fiind independente, o detestă de câțiva ani buni și anume crearea unor puncte de colectare a migranților, a unor adevărate tabere de imigranți în zona balcanică, în zona exterioară a Uniunii Europene dar pe continentul european. Propunere care a iritat atât de rău Italia, nu numai Italia cât și Grecia, însă Italia a răspuns foarte dur, încât aceasta, practic, a amenințat că nici măcar nu se va prezenta la convocarea motorului franco-german de la mini-summitul despre migrație de astăzi. Ca atare, grupul de la Vișegrad, în întâlnirea lui regulară, mai ales că transferul de autoritate din Vișegrad de la președinția ungară la președinția slovacă a avut loc în aceeași întâlnire, a constituit și motivul unei coroborări, unei întăriri a colaborării cu Austria. Austria preia președinția Uniunii Europene în câteva săptămâni, iar acest lucru este foarte important pentru grupul de la Vișegrad pentru a își înainta doleanțele și pentru a își promova o agendă cel puțin în domeniul migrației diferită de cea a motorului franco-german.

Influențe, politici, presiuni 

Astăzi dimineață, reprezentantul spaniol la acest mini-summit vorbea despre egoismul italian, uitând însă să spună că Italia este, practic, în prima linie a războiului migraționist care are loc astăzi în Europa, căci vorbim de două granițe: granițele interne ale Uniunii Europene, care au dispărut prin apariția spațiului Schengen și a doua graniță, cea externă a Uniunii Europene, la care bat valuri de migranți de peste zece ani, cel mai mare val fiind cel din 2015. Pericolul unui nou val, chemat de data aceasta de Franța, care are aroganța de a își asuma politica migraționistă europeană, în cazul unei cancelare înfrânte în interiorul Germaniei, acest pericol pune o problemă fundamentală graniței exterioare, apărate tocmai de grupul de la Vișegrad, care are efect direct asupra Italiei, Greciei și asupra tuturor țărilor cotiere ale Uniunii Europene.

Interesantă poziția spaniolă pentru că, deși și această țară se află în prima linie a frontului migraționist, a ales să urmeze docilă calea salvării cancelarului german. Iată, deci, o încrengătură de influențe, politici, presiuni fundamentale care atacă baza coeziunii Uniunii Europene.

Totodată, grupul V4 + Austria a decis implementarea unor obiective de lungă durată în ceea ce privește bugetul multianual, care în timpul președinției austriece va fi votat de către Uniunea Europeană. Motorul franco-german propunea o soluție la războiul migraționist prin blocarea accesului la fonduri europene a membrilor care refuză implementarea politicilor germane de absorbție a migranților pe continentul Europei. Prin președinția austriacă grupul de la Vișegrad vrea să blocheze această inițiativă franco-germană, considerând-o – și pe bună dreptate – un adevărat șantaj.

O mai mare adâncire a decalajului

La acest mini-summit de astăzi, se va da o replică atât grupului V4 + Austria, cât și poziției italiene, riscând însă o și mai mare adâncire a decalajului dintre această politică a acceptării oricărui migrant și dorințele de dezvoltare – atât economică, cât și socio-culturală – a țărilor care văd, pentru prima dată, pericolul unei invazii reale. Să nu uităm Ungaria, Slovacia, Austria, Cehia sunt țări cu populații mici, cu teritorii mici, care nu pot să facă față unui val imigraționist ca cel din 2015. Orientul Mijlociu provoacă frisoane în capitalele acestora. Iar această adâncire a tensiunilor între centrul puterii economice europene, binomul economic franco-german, care are nevoie de forță de muncă slab pregătită și extrem de ieftină pentru a își păstra productivitatea și desigur competitivitatea pe piețele mondiale și încercările disperate ale țărilor care se află la granița acestui nou război migraționist continuă. Acest război apărut în ultimii zece ani face ca Uniunea Europeană și Europa în general să fie foarte slăbită.

Încercare finală 

Vișegrad 4 + Austria nu a dorit să ofere un cec în alb pentru salvarea cancelarului Germaniei, astfel că astăzi asistăm la o încercare finală a binomului franco-german de a impune politicii interne germane să își păstreze cancelarul. Că Uniunea Europeană va fi sau nu capabilă să-și păstreze cancelara, o vom vedea. Italia, V4 + Austria sunt împotriva acestui proiect.

 

Notă: Intertitlurile aparțin redacției

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel