Vești bune: Numărul sistemelor antiaeriene NASAMS se va dubla în Ucraina. Încă două sisteme vor proteja Ucraina de rachetele ruse

Darius Muresan , Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
NASAMS - sistem de apărare aeriană, dezvoltat și fabricat în comun ca parte a unui parteneriat între compania americană Raytheon și compania norvegiană Kongsberg Defence
NASAMS - sistem de apărare aeriană, dezvoltat și fabricat în comun ca parte a unui parteneriat între compania americană Raytheon și compania norvegiană Kongsberg Defence

Norvegia va furniza Ucrainei două unități complete de rachete antiaeriene NASAMS, în cooperare cu Statele Unite. Ucraina are o nevoie critică de a se apăra împotriva atacurilor cu rachete, iar Norvegia va ajuta, a declarat ministrul norvegian al apărării, Bjørn Arild Gram, potrivit unui comunicat de presă al guvernului de la Oslo.

Ca urmare a sprijinului norvegian, numărul de complexe NASAMS, care protejează Ucraina, se va dubla în curând.

Sistemele norvegiene vor veni pe lângă cele două unități furnizate de Statele Unite în toamna trecută. NASAMS s-a dovedit a fi un sistem eficient de apărare antiaeriană. Adăugarea a încă două unități de tragere va îmbunătăți semnificativ capacitatea Ucrainei de a-și proteja orașele și infrastructura critică de atacurile cu rachete rusești.

Norvegia va instrui, de asemenea, personalul ucrainean în întreținerea și operarea sistemului, potrivit comunicatului de presă al Guvernului de la Oslo.

Norvegia a contribuit anterior cu echipamente și formare la donațiile SUA de NASAMS către Ucraina. Aceste donații au fost foarte apreciate și au contribuit la respingerea atacurilor rusești cu rachete. Continuarea loviturilor rusești asupra infrastructurii ucrainene evidențiază necesitatea îmbunătățirii în continuare a apărării antiaeriene a Ucrainei. Ucraina a cerut în mod repetat partenerilor internaționali să-i furnizeze sisteme de apărare antiaeriană mai multe și mai bune, a declarat Gram.

Ministrul norvegian al Apărării a vizitat, recent, Ucraina, unde s-a întâlnit cu omologul său Oleksei Reznikov și cu  președintele Volodimir Zelenski.

 

Programul Nansen de sprijinire a Ucrainei

 

Parlamentul norvegian (Stortinget – Marea Adunare) a convenit, recent, asupra unui program multianual numit după Fridtjof Nansen, diplomatul norvegian, om de știință și explorator polar, care a condus eforturile de asistență umanitară la scară largă în Rusia și Ucraina după primul război mondial. În cadrul Programului Nansen, Norvegia va acorda 15 miliarde NOK (1,6 miliarde USD) în fiecare an în perioada 2023-2027. Pentru 2023, jumătate din grant va merge către asistență militară.

Comentariul autorului: În noiembrie 2022, SUA au furnizat Ucrainei două complexe NASAMS, urmând ca până la finalul lui 2024 să mai livreze încă șase complexe.

 

Despre sistemele NASAMS

 

2. Lansarea e... (nasams_40226000.jpg)

Lansarea efectuată de sistemul NASAMS în timpul experimentului SUA. Sursă foto: Raytheon

Un complex NASAMS-2/3 (numit și unitate NASAMS) este deservit de un pluton, iar o baterie este formată din patru plutoane. Bateria NASAMS-2/3 (numită și complex NASAMS) operează 12 lansatoare de rachete (trei lansatoare la un pluton, un lansator având șase rachete) și șase radare AN/MPQ-64.Fiecare pluton poate opera independent, deoarece are la dispoziție cel puțin o stație de radiolocație, cu care descoperă și urmărește țintele. Astfel, după venirea lansatoarelor din Norvegia, probabil în maxim o lună, Ucraina va deține o baterie NASAMS.

Raza de angajare a unui lansator NASAMS-2 este de 30 km și pentru NASAMS-3 dotat cu rachete antiaeriene AMRAAM-ER este de 50 km.

Raza de detectare și angajare a celei mai avansate versiuni (MPQ64F1) a radarului este de 120 de km, iar altitudinea maximă de lovire este de 21 km la NASAMS-2 și 35,7 km la NASAMS-3 dotat cu rachete AMRAAM-ER.

La începutul lunii septembrie 2022, companiile Raytheon (SUA) și Kongsberg (Norvegia), care dezvoltă sistemele NASAMS, au anunțat că împreună cu Forțele Aeriene americane au desfășurat teste complexe de întrebuințare a sistemului NASAMS împotriva rachetelor de croazieră, folosind simultan, în premieră mondială, trei tipuri de rachete: AMRAAM-ER, AIM-120 și AIM-9X.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel