US Army ia în calcul producerea de armament sovietic pentru a își ajuta aliații

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Soldați US Army în timpul unor trageri cu AK-47. Photo source: (Sgt. Steven L. Galimore/U.S. Army
Soldați US Army în timpul unor trageri cu AK-47. Photo source: (Sgt. Steven L. Galimore/U.S. Army

Statele Unite ale Americii ar putea să producă în viitorul apropiat armament sovietic.

Michael Peck, jurnalist în domeniul apărării și publicist, precizează într-o analiză publicată de Forbes că SUA iau în calcul dezvoltarea de armament din perioada Uniunii Sovietice.

Potrivit acestuia, US Army ar veni astfel în sprijinul aliaților săi. Washingtonul și-ar dori ca programul să funcționeze în perioada 2022-2026.

Astfel, SUA ar dori să producă echipamente sovietice precum rachete anti-tanc, lansatoare portabile de grenade, rachete, muniție de diferite calibre, inclusiv pentru Kalașnikov Ak-47 și Ak-74 etc.

Peack scrie însă că acest lucru nu va fi ușor, un obstacol fiind reticența unor națiuni europene care e posibil să nu permită tranzitarea acestui arsenal.

Ideea nu este însă nouă. În 2017, Comandamentul de Operații Speciale al SUA a cochetat cu asemenea planuri când a abordat producători americani din domeniul apărării pentru fabricarea de armament sovietic ce ar fi trebuit distribuit aliaților Washingtonului. Atunci producătorii ruși au denunțat planurile acuzând partea americană de „furt”. Asta în ciuda unei lungi istorii pe care Federația Rusă o are în ceea ce privește copierea de armament occidental.

 

De ce vor SUA armament sovietic?

 

Dar de ce ar vrea SUA armament sovietic în contextul în care armele americane actuale sunt net superioare armamentului sovietic din perioada Războiului Rece? Sursa citată precizează că răspunsul e simplu: pentru a ajuta aliații Washingtonului, în special pe cei din Orientul Mijlociu și Africa, unde multe armate aliate folosesc echipamente sovietice de decenii.

În acest sens, pentru guvernele respective echipamentele moderne sunt mult mai scumpe iar costul mentenanței este mult mai ridicat. În plus se ridică problema utilizării acestor echipamente moderne, fiind necesar un proces de training și recalificare pentru utilizatori. În acest context, armatele statelor respective au experiența utilizării armamentului sovietic de decenii iar Wahingtonul ar putea veni în sprijinul lor furnizând arsenalul.

„De ce să reinventăm Kalașnikovul” când el există, conchide expertul militar analiza sa.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel