Ursula von der Leyen nu exclude interzicerea TikTok în UE, măsură solicitată de mai multe ori și de fostul ambasador american Adrian Zuckerman la DefenseRomania

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Ursula von der Leyen, alături de lideri PPE, la Congresul din România. Photo source: Inquam Photos / Octav Ganea
Ursula von der Leyen, alături de lideri PPE, la Congresul din România. Photo source: Inquam Photos / Octav Ganea

Ursula von der Leyen, actuala președintă a Comisiei Europene și candidată a Partidului Popular European (PPE) la președinția acestei instituții, a declarat luni că nu exclude posibilitatea interzicerii TikTok în Uniunea Europeană dacă va fi realesă pentru un nou mandat după alegerile pentru Parlamentul European din luna iunie, conform informațiilor furnizate de EFE.

"Nu este exclus", a afirmat Von der Leyen în timpul primei dezbateri înaintea alegerilor europene, răspunzând la întrebarea dacă, în cazul obținerii unui nou mandat, ar putea interzice TikTok în UE din cauza legăturilor sale cu China, similar cu ceea ce iau în considerare Statele Unite.

Comisia Europeană a fost "prima instituție din lume" care a interzis instalarea TikTok pe telefoanele corporative, cunoscând "exact pericolul TikTok", a subliniat candidata PPE.

De asemenea, a evidențiat că sub conducerea sa, executivul comunitar "a făcut mult" pentru reglementarea serviciilor astfel încât să se asigure că platformele sunt responsabile pentru conținutul pe care îl furnizează, precum și pentru a asigura o competiție echitabilă pe piețele digitale, pentru a preveni marile companii să acționeze ca gardieni ai intrărilor și pentru a asigura un acces egal la acestea.

Declarațiile Von der Leyen au fost făcute cu o săptămână înainte de întâlnirea sa la Paris cu președintele Xi Jinping în cadrul turneului european al șefului statului chinez, care va avea loc săptămâna viitoare. Este prima sa călătorie în Europa în ultimii cinci ani, în care va vizita Franța, Ungaria și Serbia.

Posibilitatea interzicerii TikTok în SUA a fost subiect de discuție și în timpul vizitei secretarului de stat american Anthony Blinken la Beijing, după ce Senatul SUA a aprobat un proiect de lege care ar obliga compania chineză ByteDance, deținătoarea TikTok, să vândă aplicația video populară sau să risce interzicerea în SUA.

În Uniunea Europeană, TikTok a suspendat recent programul de puncte al versiunii Lite, lansată în Spania și Franța, după ce Comisia Europeană a atras atenția că noua aplicație a fost lansată fără publicarea unui raport de analiză a riscurilor, conform legislației europene privind serviciile digitale.

Platforma a trimis totuși raportul executivului european pentru analiză, evitând astfel amenzile de până la 1% din cifra de afaceri globală, amenințate de Bruxelles.

 

Ambasadorul Adrian Zuckerman: Pentru TikTok, liderii României pun în pericol relația cu SUA

 

2. Fostul amb... (adrian-zuckerman_01279400.png)

Fostul ambasador al SUA în România, Adrian Zuckerman, în studiourile DefenseRomania

Amintim că Adrian Zuckerman, fostul ambasador al Statelor Unite în România, a semnat recent un editorial pentru DefenseRomania în care a abordat exact problema TikTok. Excelența sa, ambasadorul Zuckerman, a avertizat autoritățile din țara noastră că pun în pericol relația României cu SUA dacă nu își respectă angajamentele de securitate cibernetică.  

Redăm integral editorialul:

”Cu doar câteva zile în urmă, miercuri, 17 ianuarie, vicepreședintele ANCOM, Pavel Popescu, a afirmat că TikTok reprezintă o problemă pentru securitatea națională a României și Europei și ar trebui interzis. Aceeași recomandare fusese făcută în 2023 de către serviciile de informații românești și de către Directoratul Național pentru  Securitate Cibernetică. Ca răspuns, ambasada Chinei și reprezentanți ai companiei TikTok au cerut o întâlnire de urgență cu guvernul român.

România a eșuat în implementarea acestor recomandări de securitate națională. Pavel Popescu atribuie acest lucru lipsei de voință politică și curajului. Are dreptate, sau putem spune că este mai mult decât atât. În august 2023, guvernul român, prin Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), a aprobat participarea companiei Lenovo, o companie comunistă chineză, în procesul de construcție a infrastructurii 5G. Participarea oricărei companii comuniste chineze la infrastructura 5G fusese interzisă anterior printr-o lege adoptată în 2021 de către România și majoritatea celorlalte țări europene. CSAT a explicat acordarea unei excepții pentru Lenovo, afirmând că firma-mamă a Lenovo este înregistrată în Hong Kong, prin urmare supusă unui set separat și independent de legi, nu legilor comuniste chineze, și că nu există motive de îngrijorare. Explicația CSAT a fost ridiculizată în presă ca fiind demonstrabil falsă și ignorând grav realitatea. Adevărul este că firma Lenovo este controlată de Partidul Comunist Chinez, care are acces la toate informațiile sale. Acordul oferit Lenovo pentru 5G în România nu a fost încă retras, în ciuda promisiunilor autorităților de la București și criticilor internaționale, în special din partea celui mai apropiat aliat al României, Statele Unite.

Este de așteptat, deci, ca autoritățile comuniste din China și compania TikTok să apeleze la guvernul României pentru a bloca decizii cum sunt cele sugerate de Pavel Popescu și ANCOM. NATO și SUA consideră România și Polonia drept cei doi aliați cei mai apropiați care apără flancul estic al Europei. Guvernul român ar trebui să-și amintească acest lucru și să acționeze în consecință. România nu poate în niciun fel să pună în pericol securitatea națională a sa ori a aliaților săi, permițând vreun avantaj Chinei comuniste sau ”axei răului” pe care a construit-o această țară împreună cu Rusia și Iranul.

TikTok este o subsidiară a ByteDance. TikTok a actualizat politica sa de confidențialitate în UE în noiembrie 2022 pentru a confirma că personalul său din China are acces la datele utilizatorilor din afara Chinei, pentru a efectua „funcții importante”. Personalul de inginerie software al TikTok raportează conducerii ByteDance din China. Orice date ale ByteDance care sunt vizualizate, stocate sau care trec prin China sunt supuse legilor din China. Sistemul judiciar al Chinei se raportează și intră sub autoritatea Partidului Comunist Chinez. Legea națională de securitate din 2017, Legea națională de informații și Legea privind securitatea datelor din China obligă cetățenii să ofere datele solicitate de guvern. Această obligație acoperă și datele din alte țări făcute disponibile angajaților din China prin aplicațiile ByteDance și interacțiunea acestora cu software-ul de pe toate dispozitivele conectate.

 

Din punct de vedere al securității, acest lucru înseamnă că TikTok oferă Partidului Comunist Chinez capacitatea de a folosi ca armă platforma TikTok, prin suprimarea unor narative, amplificarea sau construirea altora, pentru a influența anumite audiențe din străinătate. TikTok este controlat de guvernul comunist chinez din punct de vedere legal, structural, de guvernanță și de conducere. Guvernul Chinei deține 1%, sau ”acțiunea de aur”, în compania  ByteDance, ceea ce asigură controlul algoritmului folosit de TikTok de către Partidul Comunist Chinez.

TikTok este supus Legii Naționale de Informații a Chinei, care impune fiecărei companii și fiecărui cetățean chinez să furnizeze orice date sau informații la cererea guvernului chinez și/sau să suporte consecințele. Indiferent cât de vehement pot nega conducerea și liderii TikTok acest lucru, nu au altă opțiune în această privință. Există un consens larg printre profesioniștii din securitatea națională a lumii libere că Partidul Comunist Chinez reprezintă cea mai mare amenințare la adresa libertății și democrației. TikTok este o armă puternică a Partidului Comunist Chinez și servește obiectivelor sale strategice.

TikTok este programat să fie folosit ca armă. Urmărește tastările utilizatorilor pentru a aduna date personale, cum ar fi informațiile despre cardurile de credit, conturile bancare și medicale, permisele de conducere, parolele și locația. De fapt, Partidul Comunist Chinez a folosit TikTok pentru a urmări jurnaliști, încercând să-i intimideze.

Nu este surprinzător faptul că TikTok nu este disponibil în China. În schimb, algoritmul său este folosit pentru educația STEM a copiilor. TikTok reprezintă un pericol pentru oricine interacționează digital cu el - prietenii, familia, colegii de la birou, toți cei din viața ta. TikTok funcționează ca o armă bacteriologică, ca un virus digital. Virusul TikTok poate infecta pe toată lumea din jurul tău. Singura vaccinare este o interdicție totală. China folosește TikTok ca un instrument de propagandă puternic pentru a semăna nemulțumire și a limita libertatea de exprimare. Încearcă numai să postezi ceva despre masacrul de la Piața Tiananmen sau despre democrația din Taiwan!

TikTok este interzis complet în India. Este interzis pe dispozitivele guvernamentale în Canada, UE, Regatul Unit, Norvegia, Noua Zeelandă și Belgia. Noile măsuri de protecție a datelor invocate de TikTok sunt iluzorii, atâta timp cât Partidul Comunist Chinez este proprietar al acțiunii de aur, iar legile din China obligă toate corporațiile chineze să împartă datele pe care le dețin cu guvernul comunist.

Statele Unite rămân cel mai bun prieten, cel mai apropiat aliat și partenerul României în calea către un viitor prosper și democratic. Liderii României susțin că recunosc pe deplin și îmbrățișează această viziune. Cu toate acestea, ei pun în pericol această relație prin satisfacerea intereselor chineze comuniste care afectează securitatea națională a ambelor țări”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel