Uniunea Europeană se pregătește de schimbare

H. D. Hartmann |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

28 de miniștri de externe ai UE se vor reuni astăzi, 18 Martie, la Bruxelles pentru un Consiliu pentru Afaceri Externe, unde se va pune accentul pe China.

Reuniunea vine înaintea unei conferințe a Consiliului European de joi, în care se așteaptă ca liderii să marcheze o schimbare în politica față de China. Săptămâna trecută, Comisia Europeană a lansat un document de etichetare a Chinei un "rival sistemic", care a cerut blocului să îmbunătățească monitorizarea privind investițiile chineze și să rămână prudent față de influența Beijingului asupra rețelelor de 5G.

În pofida creșterii îndoielilor față de influența crescândă a Chinei în Europa, blocul nu are o abordare unificată pentru abordarea acestor preocupări. Într-adevăr, zece membri ai UE, mai ales în Europa de Est, au semnat acorduri privind Inițiativa privind centura și drumul Chinei (BRI). Doi dintre aceștia, Ungaria și Grecia, au respins declarațiile comune ale UE privind înregistrarea drepturilor omului în China, care indică influența și capacitatea crescândă a Beijingului de a diviza blocul.

Italia a anunțat că dorește să devină parte integrantă a BRI, celebrul drum al mătăsii, propus de către președintele Xi al Chinei. Prin această mișcare, Italia dorește să ia distanță față de viitoarele presiuni franco-germane, la nivel politic în domeniile sensibile cum ar fi migrația controlată, deficitul bugetar sau apărare, care, dacă Roma continua politica sa de suveranitate accentuate, se vor manifesta conform declarațiilor mai mai multor oficiali de Paris sau Berlin prin sancțiuni economice. Pentru a preîntâmpina presiunea UE prin metode economice, Italia dorește oficializarea BRI, politică care deja irită serios binomul franco-german și birocrația de la Bruxelles. Astfel, orice acord european privind încetinirea și monitorizarea mult mai amplă a investițiilor chineze ar putea fi imediat subminat vineri, când președintele chinez Xi Jinping va ateriza la Roma pentru a semna acordul BRI cu Italia.

Între timp, între 28 de membri ai UE există diferențe considerabile în ceea ce privește influența sau lipsa influenței Beijingului. Acest lucru ar putea împiedica orice încercare de a elabora o strategie unificată pentru a aborda expansiunea Chinei pe termen lung.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel