Unitatea de elită SEAL Team Six a recuperat rămășite umane și o cutie neagră a avionului prăbușit în Afganistan

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Naval Special Warfare Development Group – SEAL Team Six, unitatea de elită a US Navy, a recuperat două trupuri și una dintre cutiile negre ale avionului militar american Bombardier E-11A, prăbușit în sud-estul Afganistanului, într-o zonă controlată de talibani.

Potrivit oficialilor afgani, o misiune inițială de recuperare a fost anulată din cauza condițiilor meteo nefavorabile și a prezenței insurgenților talibani în zonă, a informat The Washington Post. Forțele speciale americane au reușit să ajungă marți la locul tragediei, în districtul Deh Yak din provincia afgană Ghazni.

Presa internațională a relatat, citând oficiali americani, că între două și cinci persoane erau la bordul aeronavei.

Un comunicat al US Army din Afganistan a anunțat că trupurile membrilor echipajului avionului au fost tratate cu demnitate și respect de comunitatea afgană din zonă. De asemenea, resturile avionului au fost distruse, se precizează în comunicat. În comunicarea oficială se arată că Lt. Col. Paul K. Voss, în vârstă de 46 de ani și Capt. Ryan S. Phaneuf, în vârstă de 30 de ani și-au pierdut viața. Autoritățile nu menționează dacă doar cei doi se aflau în avion la momentul prăbușirii.

Un oficial militar a declarat publicației Newsweek că autoritățile SUA nu exclud varianta efectuării unui atac aerian dacă se crede că în continuare există riscul ca resturile avionului să ajungă pe mâna talibanilor.

În mai multe cazuri în trecut, forțele americane au efectuat atacuri aeriene cu scopul distrugerii echipamentelor ce ar fi putut fi capturate pentru a fi studiate de adversari. În toamna anului trecut, în urma deciziei președintelui Donald Trump de a retrage trupele americane din Siria, SUA au trimis avioane de atac F-15E Strike Eagle să bombardeze un fost depozit militar american care era pe cale să fie ocupat de forțe inamice.

 

Calitatea combustibilului, posibilul vinovat de accidentul aviatic

 

 

Autoritățile americane au deschis o anchetă pentru a afla cauza prăbușirii din Afganistan. Echipajul avionului a trimis un semnal SOS în momentul în care aparatul se afla la o altitudine de 12.000 de metri. US Army a reafirmat că nu există niciun indiciu că prăbușirea avionului ar fi fost provocată de vreo acțiune a insurgenților talibani.

Oficiali americani au declarat pentru Newsweek că una dintre primele ipoteze ar fi că accidentul a fost cauzat de carburant contaminat. Un oficial a explicat că pilotul unui avion de atac la sol A-10 Warthog a raportat tot luni că a întâmpinat probleme din cauza combustibilului.

Avionul prăbușit luni în Afganistan era unul din cele patru aparate E-11A din dotarea US Air Force, făcând parte din Escadrila Expediționară de Război Electronic Nr. 430. Aeronavele sunt o variantă militarizată a modelului civil Bombardier BD-700 Global Express.

Aceste aeronave sunt echipate cu modulul Nod de comunicații aeriene deasupra câmpului de luptă (Battlefield Airborne Control Node – BACN), care le permite să acționeze ca noduri de comunicații în zone izolate, putând transfera rapid date de la și către o mare varietate de vehicule aeriene și terestre.

Vezi și: Talibanii au respins o tentativă a forţelor afgane de a ajunge la avionul american prăbuşit în Ghazni

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel