Orban reia discursul rusesc: Putin mi-a spus că problema lui o reprezintă bazele SUA de rachete din Polonia şi România

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Un secretar de stat ungar avertizează asupra riscului de extindere a războiului din Ucraina, relatează Agerpres.

Faptul că 35 de ţări trimit arme pe câmpul de luptă din Ucraina arată că nu mai este vorba de un conflict local, a afirmat joi un secretar de stat în cabinetul premierului ungar, Csaba Domotor, citat de MTI.

"Nu este o exagerare să spunem că acest drum duce la un război mondial", a spus Csaba Domotor, într-un video difuzat pe Facebook.

Potrivit acestuia, 17 ţări s-au oferit să trimită tancuri şi ţările europene nu sunt singurele care livrează arme, ceea ce arată o escaladare. Trimit arme şi Australia, Sudan, Pakistan şi Statele Unite ale Americii, acestea din urmă furnizând armament în valoare de 2 miliarde de dolari, a notat secretarul de stat ungar.

Csaba Domotor a notat că politica Germaniei privind războiul din Ucraina a început cu 5000 de căşti de luptă, pentru ca acum să trimită nu numai arme şi rachete antitanc, ci şi tancuri Leopard. Suedia şi Spania vor livra şi ele astfel de tancuri, a adăugat el.

Iar în momentul de faţă se discută despre trimiterea de avioane de luptă şi "suntem realmente la un fir de păr distanţă de la a pune pe agendă trimiterea de soldaţi europeni", a apreciat secretarul de stat.

Acesta a menţionat că, deşi livrările de armament sunt decise la nivelul fiecărei ţări, instituţiile de la Bruxelles se află "pe aceeaşi pistă a războiului", atât preşedinta Comisiei Europene, cât şi preşedintele Consiliului European susţinând trimiterea de armament suplimentar, lucru confirmat de Parlamentul European.

În fine, secretarul de stat ungar a respins argumentele în sensul că, dacă sunt livrate mai multe arme Ucrainei, războiul se va încheia mai repede. "Aşa s-a spus şi în 1914. Trebuie să ne oprim acum", a conchis el. 

 

Orban: Putin mi-a spus că problema lui o reprezintă bazele SUA de rachete din Polonia şi România 

Orban a subliniat că Ungaria a fost grav afectată de sancţiunile impuse Rusiei de UE, care au dus la creşterea preţului la petrol şi gaz, costul asigurării necesarului de energie al industriei ungare crescând de la 7 miliarde de euro în 2021 la 17 miliarde în 2022.

El a insistat că acest război "nu poate fi câştigat", notând că "Ucraina se află în faţa unei puteri nucleare cu 140 de milioane de locuitori", iar "Rusia este în faţa întregii NATO". "Este un impas care poate uşor degenera într-un război mondial", a spus Orban.

Premierul ungar a menţionat că preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat la ultima lor întâlnire, cu două săptămâni înainte de începerea războiului, că "nu avea nicio problemă cu aderarea Ungariei la NATO, ci doar cu a Ucrainei şi Georgiei".

"Putin mi-a spus că problema lui o reprezintă bazele americane de rachete din Polonia şi România şi posibila extindere a NATO în Ucraina şi Georgia pentru a staţiona arme pe teritoriul lor. De asemenea, americanii s-au retras din acorduri importante de dezarmare", a adăugat el.

"Înţeleg ce a spus Putin. Nu accept ce a făcut", a precizat Viktor Orban.

Potrivit lui Orban, pentru ca Europa să se poată apăra singură, "soluţia ar fi o NATO europeană".

El a deplâns faptul că "Occidentul şi-a pierdut capacitatea de a uni lumea pentru o cauză" şi nu are voinţa de a media pacea.

"Deciziile luate la Bruxelles (în ce priveşte Ucraina) reflectă mai mult interese americane decât europene", a menţionat Orban, asigurând că Ungaria "arată o alternativă, în cazul în care prietenii şi aliaţii noştri decid să renunţe la atitudinea lor pro-război".

Premierul ungar a mai apreciat în interviu, referitor la politica SUA, că războiul ar fi putut fi evitat dacă ar fi rămas la putere fostul preşedinte Donald Trump, "care ar fi reuşit probabil să medieze pacea în câteva săptămâni".

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel