Un sistem de rachete sol-aer S-300, dislocat în Siria, ar fi tras asupra avioanelor F-16 ale Forțelor Aeriene Israeliene

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Un sistem rusesc de apărare aeriană S-300, dislocat în Siria, ar fi lansat cel puțin o rachetă sol-aer spre avioanele de luptă F-16 ale Forțelor Aeriene Israeliene (IAF) care se aflau în spaţiul aerian sirian pentru a bombarda mai multe facilităţi militare ale miliţiilor pro-iraniene. Incidentul ar fi avut loc în urmă cu câteva zile, iar dacă informaţiile se vor confirma acesta va fi consemnat ca primul caz cântâd o rachetă S-300 de fabricație rusească a fost trasă asupra avioanelor israeliene, de când Rusia a dislocat în Siria, în 2018, sisteme de apărare aeriană.

Potrivit analiştilor militari ai publicaţiei The War Zone, nu este clar cine operează în acest moment sistemele ruseşti S-300 aflate în prezent în Siria.

Se știe că Rusia controlează, sau cel puțin a controlat, lansarea rachetelor din bateriile S-300 "siriene". Prin urmare, nici aceste baterii, nici sistemele S-400 și S-300 ale Rusiei, situate la baza să navală din portul sirian Tartus și la baza Aeriană Khmeimim de lângă Latakia, nu au lansat rachete niciodată până acum asupra unor avioane de vânătoare israeliene care intrau în spaţiul aerian sirian pentru a lovi facilitaţi militare ale unor miliţii pro-iraniene.

Postul de televiziune israelian Channel 13 a relatat la 16 mai că sisteme rusești S-300 au tras rachete asupra avioanelor israeliene, după ce acestea au bombardat, vinerea trecută, mai multe ținte aflate în apropierea orașului Masyaf din nord-vestul Siriei.

Zona Masyaf este considerată a fi folosită ca bază pentru forțele iraniene și milițiile pro-iraniene și a fost vizată în mod repetat în ultimii ani de bombardamente care au fost atribuite Israelului. Imaginile din satelit realizate după recentul atac au arătat ca o facilitate militară subterană a fost complet distrusă.

Această fotografie a fost publicată de ImageSat Internaţional la 15 mai 2022 - arată locații care ar fi fost bombardată de Forțele Aeriene Israeliene, în regiunea Masyaf din Siria.

Postul de televiziune israelian a precizat că armata siriană a tras de-a lungul timpului zeci de rachete antiaeriene, care au fost în mare parte ineficiente în a opri Forțele Aeriene Israeliene să intre în spaţiul aerian sirian.

 

Un sistem S-300 ar fi lansat rachete către un F-16 israelian. Lansările nu pot fi realizate fără acordul armatei ruse. Radarul sistemului nu a putut „ținti” însă aeronava

 

Cu toate acestea, de data aceasta, sistemele ruseşti S-300 au deschis focul în momentul în care avioanele Forțelor Aeriene Israeliene plecau din zona pe care o bombardaseră. Channel 12 a precizat că sistemele S-300 din Siria sunt operate de armata rusă și nu pot fi lansate rachete sol-aer fără aprobarea acesteia.

Potrivit cotidianului israelian The Times of Israel, radarul sistemului S-300 nu a reușit să se fixeze pe aeronavele israeliene și, prin urmare, nu a reprezentat o amenințare serioasă pentru avioanele de vânătoare ale IAF.

Cu toate acestea, dacă se confirmă, acest lucru ar marca prima utilizare a unui sistem S-300 împotriva avioanele de vânătoare ale IAF deasupra Siriei și ar fi un semnal îngrijorător pentru Israel, care a efectuat în ultimii ani sute de lovituri aeriene pe teritoriul acestei ţări, vizând transporturile de arme destinate unor grupări teroriste şi miliţii pro-iraniene care activează pe teritoriul Siriei.

Israelul rareori recunoaște sau discută despre misiunile pe care Forțele Aeriene Israeliene (IAF) le îndeplinesc în spaţiul aerian sirian, iar până acum nu a oferit oficială că rachete sol-aer S-300 au fost trase asupra unor avioane ale IAF.

Unii analişti militari spun că aceste informaţii vin pe fondul deteriorării relaţiilor dintre Israel și Rusia, ca urmare a invaziei din Ucraina. Israelul a încercat să joace, pentru scurt timp, un rol de negociator între Moscova și Kiev, dar a devenit recent mai critic față de Rusia, pe măsură ce unii oficiali ruşi au adoptat o retorică antisemită. 

Amintim că, Rusia anunţa în septembrie 2018 intenţia de a consolida apărarea antiaeriană siriană cu sisteme S-300. Această decizie venea în urma doborârii din greşeală de către antiaeriana siriană a unui avion de recunoaştere rusesc Il-20 după un raid al aviaţiei israeliene.

Din greșeală, sirienii au lansat rachete tocmai când avioanele IAF erau angajate în zona în care opera şi avionul rusesc Il-20. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a acuzat atunci Israelul că este responsabil de doborârea avionului său, afirmând că avioane israeliene au folosit aeronava Il-20 drept „scut” împotriva rachetelor trase de antiaeriană siriană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel