Un pilot ucrainean a recunoscut că avioanele MiG-29 sunt depăşite tehnic: Avem nevoie ca Occidentul să ne ajute cu avioane moderne

Ion Voicu |
Data actualizării: | Data publicării:

Un pilot ucrainean cu indicativul ''Juice'' a recunoscut într-un interviu acordat Financial Times că Forţele Aeriene Ucrainene se confruntă cu mari probleme în ceea ce priveşte capacitatea de luptă. Pe fondul lipsei de piloți și de piese de schimb pentru avioanele MiG-29, Forțele Aeriene Ucrainene se află semnificativ în urma aviației rusești, a susţinut acesta. Pilotul a declarat că "vechea" flotă de avioane a Ucrainei a fost în mod regulat copleșită pe câmpul de luptă de avioanele rusești Su-35 și MiG-31.

 

 

Cu fiecare zi care trece, se apropie momentul în care nu va mai exista niciun avion militar operaţional în Ucraina, susţine pilotul ucrainean ''Juice''.

''Juss'' este pilotul unui avion de vânătoare ucrainean MiG-29 şi susţine că aeronava să are un radar vechi de 40 de ani, ceea ce nu îi permite să lovească eficient o dronă sau o rachetă inamică. Acesta a făcut apel la Occident să furnizeze Kievului "avioane moderne" care să poată rivaliza cu avioanele rusești Su-35 și MiG-31.

"Să revii și să aterizezi după o "vânătoare", realizând că [n.r. rachetele] și-au atins ținta, au distrus clădiri și chiar au făcut victime, în timp ce eu nu am putut fi de mare ajutor, este deprimant", a declarat pilotul ucrainean, rezumând explicația pentru incapacitatea avioanelor MiG-29 ucrainene de a intercepta rachetele de croazieră rusești.

Menționarea de către Juss a avioanelor Su-35 și MiG-31 nu este întâmplătoare. Acestea sunt cele mai folosite avioane de luptă de către Forțele Aerospațiale Ruse [VKS] în războiul din Ucraina. Foarte des, Forțele Aeriene folosesc o pereche de MiG-31 și Su-35 în condițiile atacării țintelor terestre inamice. Su-35 este folosit pentru a ataca radarele inamice, în timp ce MiG-31, care zboară la altitudini foarte mari, se ocupă de bombardamente.

 

Ucraina cere avioane de luptă occidentale

 

După ce Occidentul s-a angajat să transfere tancuri Ucrainei, oficialii de la Kiev au solicitat statelor occidentale să transfere avioane de luptă, inclusiv modelul F-16 fabricat în SUA. "Ceea ce are nevoie Ucraina este un avion de luptă de generația a patra", a declarat recent consilierul ministrului ucrainean al apărării, Iuri Sak.

Cu toate acestea, mai multe state membre ale NATO au refuzat până acum să furnizeze avioanele de luptă Ucrainei pe motiv că sunt prea complexe pentru ca forțele ucrainene să le poată pilota și întreține.

Marea Britanie, unul dintre statele europene care au oferit Ucrainei cel mai consistent ajutor militar, nu exclude furnizarea de avioane, dar declară că pregătirea pentru operarea acestora ar putea dura ani. Când a fost întrebat dacă SUA este pregătită să ofere ajutor pentru F-16, președintele Joe Biden a spus fără menajamente "nu".

Între timp, cancelarul german Olaf Scholz a reiterat respingerea cererilor Kievului de a furniza Ucrainei avioane de luptă, după ce Berlinul a acceptat să trimită tancuri de luptă. "Problema avioanelor de luptă nu se pune deloc", a declarat Scholz

Unii oficiali occidentali se întreabă dacă avionul de vânătoare este o prioritate absolută în cadrul ajutorului militar acordat Ucrainei, deoarece este nevoie de cel puțin șase luni pentru că piloţii Ucrainei să aibă cunoştinţe de bază pentru a putea opera avioanele occidentale.

 

Infrastructura pentru avioane de luptă occidentale va fi o provocare pentru Ucraina

 

Dar, piloţii ucraineni au nevoie de mult mai mult - să aibă cunoştinţe de operare a avioanelor în condiţii de luptă, ceea ce presupune parcurgerea unei perioade de pregătire mult mai mare. Un alt aspect foarte important ține de infrastructură militară - Forțele Aeriene Ucrainene au nevoie de aeroporturi şi hangare la standarde occidentale şi o bună apărare antiaeriană. Aeroporturile ucrainene au fost primele elemente de infrastructură critică pe care armata rusă le-a atacat în primele 48-72 de ore ale invaziei militare.

Dintr-o analiză a publicației Defense Express, rezultă că primele aeronave vor veni cel mai devreme în 2025, ceea ce înseamnă că pentru actuala fază a războiului cu Rusia – anul 2023 și chiar 2024, nu sunt luate în calcul. De altfel, unii specialiști americani au precizat că în prezent, Ucraina trebuie să se concentreze mai mult pe mijloacele de apărare antiaeriană, faza actuală a războiului fiind, încă, una de negare a spațiului aerian din partea ambelor părți combatante.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel