Un pilot rus de Su-27 aproape a doborât un avion britanic RC-135 Rivet Joint crezând că are permisiunea. După incident rușii s-au certat între ei

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Imaginea de arhivă arată o aeronavă RC-135W Rivet Joint a Royal Air Force (RAF) după un exercițiu NATO. Sursa foto: RAF/Flightradar24.
Imaginea de arhivă arată o aeronavă RC-135W Rivet Joint a Royal Air Force (RAF) după un exercițiu NATO. Sursa foto: RAF/Flightradar24.

În urmă cu un an, pilotul unui avion rusesc Su-27 a încercat să doboare o aeronavă de supraveghere a Forțelor Aeriene Regale britanice (RAF) care zbura deasupra Mării Negre și a lansat două rachete crezând că a primit permisiunea de a trage, chiar dacă oficial Moscova și Londra au oferit publicului o versiune diferită a evenimentelor, precizează BBC cu referire la trei surse din cercurile militare occidentale.

La 29 septembrie 2022, aeronava RC-135 Rivet Joint a RAF, cu un echipaj de până la 30 de persoane, se afla într-o misiune de supraveghere în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre, când două avioane de luptă rusești Su-27 s-au angajat într-o misiune de interceptare aeriană.

Când cele două avioane rusești Su-27 s-au apropiat de avionul britanic, au primit un mesaj de la un dispecerat de la sol. O sursă occidentală a relatat că ceea ce au auzit a fost: "Ați nimerit ținta". Acest limbaj ambiguu a fost interpretat de unul dintre piloții ruși ca fiind permisiunea de a trage, relatează BBC.

Sursele au raportat că un astfel de limbaj ambiguu este un semn al unui nivel ridicat de neprofesionalism al persoanelor implicate în acest incident. De exemplu, piloții NATO folosesc un limbaj foarte precis atunci când cer și primesc permisiunea de a trage asupra unei ţinte.

 

Rușii s-au certat între ei după ce pilotul unui Su-27 a deschis focul împotriva unui RC-135 Rivet Joint

 

După ce a auzit comanda, pilotul rus a lansat o rachetă aer-aer, dar nu a reușit să fixeze ținta. Potrivit unor surse, între cei doi piloți ruși a izbucnit apoi o ceartă. Pilotul celui de-al doilea Su-27 nu a crezut că i s-a permis să tragă. Și-a înjurat colegul întrebându-l dacă se gândește măcar la ceea ce face.

În ciuda acestui fapt, primul pilot a lansat o altă rachetă. Sursele afirmă că cea de-a doua rachetă a căzut pur și simplu, ceea ce înseamnă că fie s-a defectat, fie că lansarea a fost anulată.

Peste trei săptămâni, guvernul britanic a confirmat că acest incident a avut loc. Oficialul de la Londra a acceptat explicațiile părții ruse care a susținut că a fost vorba de o "defecțiune tehnică".

Într-o declarație făcută în fața parlamentarilor la 20 octombrie, secretarul britanic pentru apărare de atunci, Ben Wallace, a spus că a fost un "angajament potențial periculos". Dar el a acceptat explicația Moscovei, spunând: "Nu, nu, nu: "Nu considerăm că acest incident constituie o escaladare deliberată din partea rușilor, iar analiza noastră este de acord că s-a datorat unei defecțiuni".

Cu toate acestea, o scurgere de informații secrete a dezvăluit că armata americană a vorbit despre ceea ce s-a întâmplat în termeni mai duri. Într-o serie de documente postate de aviatorul american Jack Teixera, același incident a fost descris ca fiind un incident care a fost aproape de o tragedie.

"Incidentul a fost mult mai grav decât a fost descris inițial și ar fi putut constitui un act de război", a relatat New York Times.

Potrivit a doi oficiali americani din domeniul apărării, potrivit ziarului, pilotul rus ar fi interpretat greșit un ordin de la sol. Pilotul rus ''care interceptase avionul britanic, a tras, dar racheta nu a fost lansată corect".

Ziarul a citat, de asemenea, un oficial american anonim din domeniul apărării care a descris incidentul "ca fiind foarte, foarte îngrijorator".

Tobias Ellwood, președintele Comisiei pentru apărare din Parlamentul britanic, care a demisionat recent, l-a acuzat pe Wallace că a ascuns detalii importante despre incidentul în care o aeronavă RC-135 Rivet Joint a RAF era să fie doborât de piloţii ruşi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel