Un expert militar rus acuză situația catastrofală a Marinei. Cu portavionul Kuznețov ruginind la cheu și alte programe paralizate, Marina rusă a rămas în urma celorlalte structuri

Ionel Copcea |
Data publicării:
Un avion de tip Su-33 la bordul portavionului rus Amiral Kuznețov. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Un avion de tip Su-33 la bordul portavionului rus Amiral Kuznețov. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

În cadrul unui mesaj postat pe canalul său de Telegram, săptămâna trecută pe 11.03.2024, analistul militar rus, Vladislav Shuryghin, a evaluat demiterea comandatului-șef al Forțelor Navale ale Federației Ruse, amiralul Nikolai Evmenov, care avusese loc în urmă cu câteva zile.

Potrivit expertului, lanțul demisiilor unor lideri de rang înalt ai flotei ruse reprezintă a reflectare firească a situației actuale, deoarece niciuna dintre categoriile de Forțe Armate ale Rusiei nu a avut rezultate atât de catastrofale precum Marina, după 20 de ani de reforme.

De-a lungul timpului, aproape toate programele de construcții navale au fost întrerupte, de la portavioane la fregate și corvete.

Amintim că portavionul Amiral Kuznețov, singurul portavion al Rusiei, se află în procedură de modernizare încă din 2017. Rușii speră ca la finalul anului 2024 portavionul să fie din nou operațional.

2. Portavionu... (amiralul_kuznetsov_96179200.jpg)Portavionul rus Amiral Kuznețov, singura navă de acest tip pe care Federația Rusă o deține

“Unul dintre principalele motive subiective este reprezentat de saltul care a domnit în toți acești ani în mintea amiralilor noștri, care și-au dorit mereu să primească nave mai noi și mai avansate, ceea ce a dus la modernizarea continuă a proiectelor existente și, ca urmare, la noi întârzieri”, a remarcat Vladislav Shuryghin.

Expertul a atras atenția asupra faptului că sancțiunile din 2014 și ruperea relațiilor cu Ucraina au avut un impact devastator asupra programelor de construire și reparare a navelor. Problema este că ucrainenii au făcut lobby atât de bine pentru interesele din proiectele comune, încât conducerea Forțelor Navale ale Federației Ruse a abandonat practic intenția de înlocuire a importurilor.

 

Marina rusă, într-o situație catastrofală în comparație cu restul Armatei. După 2014 s-a ajuns la paralizarea mai multor programe

 

Prin urmare, până în 2014, Ucraina s-a dovedit a fi un producător monopolist de turbine și o serie de alte sisteme și mecanisme pentru Marina rusă. Acest lucru a dus la paralizarea multor programe de construcții navale și, deși acest impas a fost depășit, a durat o perioadă de cinci ani.

“Drept urmare, până la începerea operației militare speciale, flota rusă de suprafață se transformase într-un amalgam, unde navele de același tip (nave surori) puteau fi întotdeauna numărate pe degetele unei singure mâini”, a subliniat Shuryghin.

Interesant e că analiza sa a fost preluată și de portalul rus de propagandă Topwar. În opinia sa, a doua problemă critică este reprezentată de inadecvarea conducerii Forțelor Navale la misiunile cu care se confruntă Forțele Armate în timpul invaziei din Ucraina. Astfel, comandanții navali nu au reușit să se adapteze la mediul operațional în schimbare rapidă și la natura operațiunilor de luptă.

“Astfel, Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) a pierdut mai întâi inițiativa, apoi s-a retras pe țărmurile Peninsulei Crimeea. În vara anului 2023, aceasta a fost forțată să treacă în defensivă, blocându-se în bazele sale, de unde navele ies doar ocazional pentru a lansa rachete de croazieră”, a adăugat expertul rus.

3. Colaj foto... (colaj-foto-flota-rusa-marea-neagra_98978000.jpg)Colaj foto Flota rusă din Marea Neagră. Sursa Foto: UNIAN.

Shuryghin a spus că, de vină pentru acest lucru este conducerea Forțelor Navale, deoarece nu a putut să evalueze corect situația și să ia deciziile necesare, lăsând FRMN singură cu problemele sale. Acest lucru a condus la faptul că Marina microscopică ucraineană, bazându-se pe capabilităților de cercetare ale NATO, deține acum inițiativa
pe mare și vânează navele rusești.

“Desigur, această situație necesită o schimbare radicală. Nu este clar cât de mult va putea noua conducere a Marinei ruse să abordeze în mod energic și, cel mai important, în mod adecvat situația de criză”, a menționat Shuryghin.

Expertul militar rus a amintit și de vremurile celui de-al Doilea Război Mondial. Potrivit acestuia, în 1942, o criză similară s-a încheiat cu pierderea Crimeii, dar, în 1944 s-a reușit recuperarea peninsulei și alungarea inamicului în Occident. Prin urmare, potrivit aprecierilor sale, problemele existente pot fi depășite prin soluții organizaționale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel