UE a anunțat cel mai recent pachet de sancțiuni europene împotriva Rusiei. Sunt vizate în special statele care sprijină Rusia 

Cătălin Costea |
Data publicării:
Josep Borrell, șeful diplomației europene, și Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Federației Ruse
Josep Borrell, șeful diplomației europene, și Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Federației Ruse

Consiliul Uniunii Europene a anunțat pe 23 iunie adoptarea celui de-al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care vizează în principal contracararea eludării sancțiunilor, după ce ambasadorii statelor UE au susținut pachetul pe 21 iunie, după cum a anunțat guvernul suedez.

"Pachetul de astăzi mărește presiunea noastră asupra Rusiei și a mașinii de război a lui Putin. Abordând eludarea sancțiunilor, vom maximiza presiunea asupra Rusiei, privând-o în continuare de resursele de care are o disperată nevoie pentru a-i permite să continue războiul ilegal împotriva Ucrainei", a declarat Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell.

Potrivit celui mai recent pachet, UE va extinde cooperarea cu țările terțe pentru prevenirea eludării sancțiunilor. Dacă dialogul și cooperarea nu vor atinge rezultatul dorit, consiliul a anunțat că ar putea decide, ca măsură de ultimă instanță, extinderea sancțiunilor chiar și împotriva terților.

Cel mai recent pachet va crește restricțiile privind tranzitul și exportul de bunuri care pot fi utilizate de complexul militar-industrial al Rusiei, în special în ceea ce privește bunurile și tehnologiile cu dublă utilizare.

„Lista include patru entități iraniene care produc vehicule aeriene fără pilot și le furnizează Rusiei, altor entități din țări terțe implicate în eludarea restricțiilor comerciale și anumitor entități rusești implicate în dezvoltarea, producția și furnizarea de componente electronice pentru Complexul militar și industrial al Rusiei”, se arată în comunicatul de presă al Consiliului.

De asemenea, UE a fost de acord să suspende licențele de difuzare pentru posturile RT Balkan, Oriental Review, Tsargrad, New Eastern Outlook și Katehon, pe care le consideră instrumente de propagandă rusă.

Pachetul va interzice și accesul în porturile și prin ecluzele UE oricăror nave care efectuează transferuri de la navă la navă, pentru a combate practicile înșelătoare pentru importul de petrol rusesc.

Consiliul a anunțat, de asemenea, interzicerea fluxului de petrol rusesc în Germania și Polonia prin conducta Drujba. Acest lucru nu se va aplica petrolului originar din țări terțe, dar care trece prin Drujba.

În cele din urmă, UE a decis să adauge un număr semnificativ de persoane și entități suplimentare pe lista de sancțiuni.

Frustrarea Kievului a crescut pe măsură ce fluxurile de cipuri occidentale pentru rachete rusești s-au
menținut aproape neîntrerupte.

Oficialii Ucrainei s-au plâns partenerilor occidentali că Rusia eludează cu succes sancțiunile și importă componente de fabricație străină prin țări terțe pentru a construi armament avansat.

SUA, UE și Regatul Unit au promis anterior că vor combate posibilitățile de evitare a restricțiilor.

Pachetul anterior de sancțiuni a fost anunțat pe 25 februarie și a vizat sectorul bancar și accesul Rusiei la tehnologii cu dublă utilizare și tehnologii avansate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel