Ucrainenii insistă pentru ,,Patriot made in Ucraina". Propunerea e producerea sistemelor americane împreună cu SUA

Costea Cătălin |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Sistemul Patriot configuratia 3+
Foto: Sistemul Patriot configuratia 3+

Autoritățile ucrainene solicită tot mai intens Washingtonul să accepte producerea în comun de sisteme de apărare antiaeriană Patriot, care ar ajuta substanțial Ucraina să se apere de loviturile aeriene ruse, după cum a declarat ambasadorul ucrainean în SUA, Oksana Markarova, într-un interviu acordat pentru European Pravda pe 23 aprilie.

Producția comună de sisteme Patriot a fost, de altfel, una dintre principalele probleme discutate în timpul vizitelor președintelui Zelenski în SUA, a confirmat Markarova.

,,Aceasta este o sarcină strategică majoră și un element de cooperare economică globală, dar reprezintă și o creștere a capacității de luptă prin producerea capabilităților de care Ucraina are nevoie imediată", a precizat ambasadorul.

Surse ucrainene apreciază că reprezentanții companiilor din Ucraina și SUA “s-au întâlnit deja” pentru a discuta despre investiții și cooperare nu numai privind armamentul propriu-zis, ci și referitor la materialele necesare lansării producției.

„Ar trebui să începem să producem noi înșine o mulțime de produse, cel puțin componente și în cel mai bun caz produse deja finalizate”, a subliniat Markarova, în condițiile în care Kievul și Washingtonul au semnat în decembrie 2023 o declarație de intenție privind producția comună de armament.

În media din Ucraina se consideră că declarația de intenție a devenit deja un acord între cele două țări, care va contribui la construirea de unități de producție în Ucraina pentru a furniza trupelor ucrainene, “în special echipamente de apărare antiaeriană și muniție”, precum și servicii de reparații și întreținere.

Reamintim că, după ce președintele Zelenski a afirmat că Ucraina are nevoie de 25 de baterii de Patriot pentru a proteja țara de atacurile ruse, ministrul de externe Dmitro Kuleba a precizat că Kievul se concentrează deocamdată pe asigurarea a șapte astfel de baterii, pentru a putea proteja cele mai mari orașe ale Ucrainei.

În acest context, în urma reuniunii miniștrilor de externe și ai apărării din UE, de luni 21 aprilie,

Spania și Grecia au început să fie supuse unei presiuni europene intense pentru renunța la unele dintre sistemele Patriot, respectiv S-300 deținute, în favoarea Ucrainei.

„Sistemele Patriot pot fi numite sisteme de apărare antiaeriană doar dacă lucrează și salvează vieți, mai degrabă decât să stea imobilizate undeva în bazele de depozitare”, a scris duminică Zelenski, pe X, în condițiile în care doar Germania a mai anunțat livrarea unui sistem Patriot.

În ceea ce privește posibilitatea ca Ucraina să devină producător sub licență al sistemelor Patriot, trebuie spus că SUA au un astfel de acord funcțional cu Japonia. Diferența dintre cele două state partenere ale SUA este incontestabilă, însă demonstrează că solicitarea Kievului nu este lipsită nici de o argumentație bazată pe practica SUA în acest domeniu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel