Ucrainenii „au pus ochii” pe bombardierele Tu-22M3 ale rușilor. După reușita de la Soltsy s-a încercat o nouă lovitură împotriva aviației ruse

Ionel Copcea |
Data publicării:

Utilizatorul canalului de Telegram “Mash” a informat că, pe 21.08.2023, Forțele Armate ale Ucrainei au încercat să lovească aerodromul Shaykovka din Regiunea Kaluga, folosind un vehicul aerian fără pilot.

,,Astăzi, în jurul orei 08:00 (ora Moscovei), o dronă necunoscută a căzut pe aerodromul Shaykovka din Regiunea Kaluga. Specialiștii care au studiat fragmentele acesteia au stabilit că este vorba despre o dronă civilă de tip copter, la care au fost atașate o baterie întărită și un dispozitiv exploziv improvizat. Din fericire, militarii ruși au observat rapid și au doborât drona”, a precizat sursa.

Potrivit unor informații preliminare, la locul prăbușirii dronei s-a format un crater și a izbucnit un incendiu. Militarii au stins rapid focul, fără să fie nevoie să cheme pompierii. Nu există victime sau pagube materiale ca urmare a atacului cu dornă.

Reprezentanții ruși apreciază că folosirea unei drone civile pentru a ataca un aerodrom al armatei ruse poate indica faptul că aparatul de zbor fără pilot a fost lansat de pe teritoriul Federației Ruse, de către un grup de sabotaj sau de către agenți pro-ucraineni. Nu în toate cazurile, dronele cu care se încearcă lovirea unor ținte rusești sunt lansate de armata ucraineană din teritoriile controlate de către regimul de la Kiev.

Presa rusă consideră, de asemenea, că prezența a numeroși agenți străini pe teritoriul Federației Ruse face posibilă efectuarea unor astfel de lansări direct din regiunile rusești. Aceasta apreciază că, în acest context, serviciile speciale și agențiile de aplicare a legii ar trebui să fie mai atente în activitatea lor în rândul migranților și refugiaților ucraineni, precum și al opozanților locali, care reprezintă un mediu fertil pentru recrutarea de spioni și sabotori de către informațiile ucrainene.

Comentariul autorului: Atacul asupra Bazei Aeriene Shaykovka din Regiunea Kaluga survine la numai două zile după ce o lovitură similară a fost executată asupra aerodromului din localitatea Soltsy din Regiunea Novgorod. Cu toate că reprezentanții ruși au susținut că în timpul atacului din 19 august “a fost avariat” un bombardier cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3, din imaginile și fotografiile apărute în ultimele ore pe rețelele de socializare rezultă faptul că aeronava a făcut obiectul unui incendiu puternic și, probabil, a ars complet.

Pe aerodromul Shaykovka este bazat Regimentul 52 Aviație de Bombardament al Diviziei 22 Aviație de Bombardament - Engels din cadrul Aviației cu rază lungă de acțiune, care este dotat tot cu bombardiere de tip Tu-22M3. De fapt, aeronavele aflate pe aerodromul din Soltsy aparțineau tot bazei din Shaykovka, acesta fiind un aerodrom de rezervă al regimentului.

După incidentul din 19 august, bombardierele Tu-22M3 de la Soltsy au fost mutate pe aerodromul Olenya din Regiunea Murmansk.

Trebuie precizat faptul că în ultimele conflicte moderne, dar mai ales în cazul invaziei militare a Rusiei în Ucraina, s-a demonstrat faptul că dronele reprezintă o adevărată provocare pentru structurile militare. Astfel, o dronă de câteva sute de dolari, montată într-un garaj, la care se atașează un dispozitiv exploziv improvizat, poate să distrugă un tanc, un bombardier strategic sau o navă de luptă.

Probabil că, pasul următor în această direcție va fi reprezentat de atacul concentrat al unor “roiuri de drone”.

În concluzie, se poate aprecia că armatele lumii trebuie să găsească urgent modalități ieftine de contracarare a unor amenințări de acest gen. În disperare de cauză, rușii au încercat să reacționeze prin folosirea unor mijloace de război electronic pentru a întrerupe comunicațiile dintre operator și dronă sau prin amplasarea de mijloace de apărare antiaeriană Pantsir sau Tor la bordul unor nave de luptă sau pe acoperișurile unor clădiri importante. Se pare însă că acest lucru nu este nici suficient și nici nu este ieftin deloc.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel