Ucraina vrea în NATO, dar soluția ar putea fi ”jumătate de Articol 5”. Diaconescu: Kievul s-ar putea să primească o prevedere privind consultarea rapidă în caz de amenințare

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut garanţii de securitate pentru ţara sa înaintea summitului NATO din Lituania care va avea loc în luna iulie.

Volodimir Zelenski doreşte o aderare accelerată la alianţa militară occidentală. O condiţie prealabilă pentru aderarea la NATO este însă ca ţara candidată să nu fie implicată în conflicte internaţionale şi dispute privind frontierele.

Cu toate acestea, Kievul încearcă să-și pledeze cauza cu fiecare ocazie care se ivește, așa cum remarca și fostul ministru de externe Cristian Diaconescu, prezent la B1tv.

”Ucraina maximizează, dar NATO nu se va implica, Kievul știe acest lucru, dar, pentru retorica publică, mai ales pentru cei din tranșee, este foarte important să arăți că cea mai puternică Alianță a lumii este alături. În acest moment, alături de ei sunt statele NATO, nu Alianța”, remarcă Diaconescu.

Liderul de la Kiev acest subiect şi într-o conversaţie telefonică cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

"Garanţii de securitate eficiente pentru Ucraina (...) sunt necesare chiar înainte de a ne alătura Alianţei", a afirmat Volodimir Zelenski în discursul său video de sâmbătă seara.

 

Dar care sunt șansele ca Ucraina să intre în NATO?

Volodimir Zelenski, împreună cu militarii ucraineni în direcția Bahmut, pe 22 martie 2023 (Foto: Biroul de presă al președintelui Ucrainei)

Cristian Diaconescu și-a exprimat îndoiala că Ucraina va fi invitată în Alianța Nord-Atlantică, dar spune că sunt o serie de alte formule de securitate în care Kievul poate fi cooptat în spațiul euro-atlantic.

”Se discută privind un eventual Pact de Securitate, care să fie parte a unui (virtual n.r.) proces de pace; deocamdată discută armele. Acest proiect de securitate pentru Ucraina ar însemna, nu primirea în NATO, ci o serie de garanții”, crede Diaconescu.

Fostul consilier prezidențial a dat ca exemple de garanții de securitate - cazul Parteneriatului de Apărare dintre SUA și Israel sau beneficiile Finlandei și Suediei, înainte să intre în NATO.

Un alt instrument de asigurare pentru Ucraina ar putea fi garanții de securitate de tip Articolul 4.

În egală măsură, Ucraina s-ar putea să primească o prevede similară articolului 4 din Tratatul de la Washington, adică o consultare rapidă, în condițiile în care teritorialitatea și suveranitatea ucraineană sunt amenințate”, opinează Cristian Diaconescu.

Ucraina a fost invadată de Rusia în februarie anul trecut şi de atunci continuă să se apere.

Principalul motiv al invadării de către Rusia a fost trecerea Ucrainei din sfera ei de influenţă către cea a Occidentului şi posibilitatea de a adera la NATO.

Preşedintele Ucrainei a comemorat vineri victimele atacului rusesc cu rachete asupra oraşului Sloviansk, situat în estul ţării. Potrivit datelor oficiale disponibile sâmbătă seara, cel puţin 11 civili au fost ucişi, inclusiv un copil de doi ani, iar căutarea persoanelor dispărute continuă. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel