”Ucraina preia inițiativa”, dar se limitează la testarea apărării ruse. Ce urmăresc ucrainenii și care e cartea pe care o joacă Moscova (Analiză)

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Forțele armate ucrainene inițiază acțiuni ofensive, în timp ce Rusia ia măsuri defensive. Cu toate acestea, pentru a obține victoria, este necesară utilizarea armelor de înaltă precizie și cu rază lungă de acțiune, de aproximativ 200 de kilometri. Ministrul adjunct al Apărării, Volodimir Gavrilov, a declarat acest lucru, transmite serviciul de presă al Ministerului ucrainean al Apărării, în dimineața de 17 iunie.

„Ucraina preia inițiativa – Rusia se apără, dar pentru a construi (operația ofensivă – nota autorului) avem nevoie de arme cu o rază de acțiune de până la 200 de kilometri...”, a spus Volodimir Gavrilov, care a reînnoit solicitările făcute statelor occidentale, pentru a furniza Kievului rachete cu rază mai lungă de acțiune, de tipul rachetelor Storm Shadow.

Referindu-se la desfășurarea acțiunilor de pe front, oficialul a precizat că toate planurile militare sunt implementate conform estimărilor.

Trupele ucrainene au avansat, pe 16 iunie în direcția Berdiansk, eliminând ultimele rezistențe rusești pe un front cu o lățime de 10 km și o adâncime cuprinsă între șapte km și un km, apropiindu-se de limita nordică a localităților Urojaine (sud de Makarivka) și Novodonețke (sud de Zolota Nyva), ambele din regiunea Donețk, potrivit analiștilor de la proiectul DeepState. Aceștia mai precizează că luptele continuă și pe aproape întreaga linie a frontului din regiunea Zaporojie (un front cu o lungime de aproximativ 90 – 100 km), de la Novodarivka în est până la Stepove în vest.

În seara de 16 iunie, ministrul adjunct al Apărării Ucrainei, Hanna Maliar, a precizat și ea că în sudul Ucrainei, forțele Kievului au avansat până o distanță de până la 2 km pe fiecare direcție, obținând succese tactice. ”Pe direcțiile Berdiansk și Mariupol, inamicul aduce trupe din alte direcții și crește puterea de foc. În plus, forțele noastre se confruntă cu plantarea de noi câmpuri de mine” (de către militarii ruși – nota autorului), a adăugat Maliar.

Harta frontului din Ucraina

La rândul lor, analiștii ISW evaluează că, în 17 iunie, trupele ucrainene au continuat acțiunile contraofensive în cel puțin patru zone ale frontului:

  • la sud-vest și sud-est de Orihiv, în partea de vest a regiunii Zaporojie;

  • la sud, sud-vest și sud-est de Velika Novosilka, într-o zonă situată la granița administrativă dintre regiunile Donețk și Zaporojie;

  • în apropiere de Bahmut, iar surse rusești susțin că forțele ucrainene au atacat periferia de nord și de sud a lui Bahmut;

  • atacuri terestre limitate ucrainene asupra liniei Avdiiivka-Donețk;

  • la vest și la sud de Kreminna.

 

Analiza autorului:

În debutul acestei contraofensive, Forțele Armate ucrainene par mai degrabă să testeze apărarea rusească pe fiecare direcție tactică, concomitent cu încercarea de stabilire a celor mai potrivite tehnici pentru a depăși liniile de apărare rusești. În unele zone au reușit spargerea apărării, dar în altele rușii încă rezistă. Totuși, trebuie subliniat că forțele principale ucrainene de ofensivă încă nu au fost aruncate în luptă, după cum au remarcat oficialii de la Pentagon.

Conform declarațiilor din dimineața de 17 iunie ale ministrului-adjunct al Apărării Ucrainei, Volodimir Gavrilov, trupele ucrainene, după ce au sondat toate direcțiile tactice din sudul Ucrainei, mai au nevoie de sprijin cu informații pentru a stabili cu precizie unde se află pozițiile de tragere ale artileriei rusești. În plus, oficialul ucrainean mai solicită rachete cu raza de acțiune de aproximativ 200 de km care, într-o primă urgență, sunt necesare pentru a lovi aerodromurile din sudul Ucrainei unde au fost aduse multe elicoptere rusești.

Între timp, conducerea militară rusă a concentrat în sudul regiunilor Zaporojie și Donețk un număr foarte mare de militari, fiind aduse, probabil, cele mai pregătite unități. Zona lor de dispunere este un dreptunghi de 150 km pe 90 km, orientat cu latura mare pe direcția nord-est – sud-vest, care este mărginit inferior de Marea Azov.

Dacă informațiile ucrainene reușesc să stabilească pozițiile cheie ale trupelor ruse (artileria, punctele de comandă, aerodromurile, depozitele de muniții și punctele obligatorii de trecere) din acest dreptunghi relativ mic, atunci tot frontul rusesc de 150 de km riscă să se prăbușească dintr-o dată, în urma loviturilor precise cu HIMARS, eventual rachete sol-sol. Unitățile de infanterie și de tancuri rusești nu pot ține frontul fără sprijin de artilerie și aviație, iar în plus nu mai au unde să se retragă, în spatele lor fiind Marea Azov. Desigur, există posibilitatea să se retragă prin flancuri, în Crimeea și în regiunea Donețk ocupată din 2014 (la est de Mariupol), dar acest fapt ar favoriza înaintarea ucraineană.

O contraofensivă rusească pe linia frontului din regiunile Lugansk și Donețk (orientată pe direcția nord-sud) este exclusă, deoarece acolo situația este staționară, fiind controlată de ucraineni care, chiar mai fac și progrese pe direcția Bahmut. Jocul loviturilor de rachete rusești asupra marilor orașe ucrainene nu a produs efectul scontat, iar după ce vor veni noi sisteme de apărare antiaeriană din Occident, pare să se apropie de sfârșit.

Rusia mai are câteva atu-uri

Foto: Sistemul Iskander M

Le-ar mai rămâne forțelor ruse să joace cartea concentrării loviturilor cu rachetele strategice împotriva dispozitivului operațional ucrainean, dar aceasta intră în categoria măsurilor disperate, deoarece fără informații bune rachetele vor lovi în gol. Aducerea sistemelor rusești de rachete antinavă Bal, în regiunea Belgorod, într-o zonă improprie de întrebuințare, se înscrie tot în setul de măsuri disperate pentru a ține unele unități ucrainene, în special pe cele de apărare antiaeriană, departe de zona Zaporojie.

Situația operațională, dar și la nivel tactic, pare în avantajul Ucrainei, iar forțele ruse au fost aduse într-o poziție nefavorabilă, fără mari posibilități de a manevra. Forțele Kremlinului ar putea cel mult să se salveze, cedând fără mare rezistență podul terestru care leagă Crimeea de zonele ucrainene ocupate din 2014. Astfel, situația pe front s-ar apropia de cea din 24 februarie 2022.

Dacă planul ucrainean reușește, atunci magnitudinea este una uriașă, deoarece pierderea podului terestru echivalează cu o înfrângere. Mișcarea plăcilor tectonice din politica nevăzută a Rusiei ar putea să se accelereze, iar actuala administrație de la Kremlin ar putea fi înlăturată. În sfârșit, afirmația liderilor ucraineni potrivit căreia, această contraofensivă ar putea fi ultima pare să prindă înțeles și contur.

Citește și: Forma Storm Shadow oferă rachetelor britanice capacități stealth greu de interceptat. Marea problemă a Ucrainei sunt însă avioanele Su-24

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel