Forma Storm Shadow oferă rachetelor britanice capacități stealth greu de interceptat. Marea problemă a Ucrainei sunt însă avioanele Su-24

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Su-24 ucrainean. Photo source: US Military Action @YouTube
Su-24 ucrainean. Photo source: US Military Action @YouTube

Ucraina a primit rachete aer-sol britanice moderne de tip Storm Shadow pe care a început deja să le folosească după integrarea pe aviația militară de luptă, în special pe avioane de tip Su-24.

Storm Shadow sunt rachete moderne cu capacități de ultimă generație. Dar pentru ca acestea să fie utilizate la capacitate maximă și să devină într-adevăr coșmarul apărărilor antiaeriene e esențială integrarea lor pe platforme de luptă moderne.

Storm Shadow este o rachetă de croazieră lansată din aer dezvoltată de britanici în parteneriat cu Franța, care anterior a fost utilizată în condiţii reale de luptă în diverse conflicte din Orientul Mijlociu.

Cu o rază de acțiune operațională de 250 de kilometri, rachetele Storm Shadow au sporit semnificativ capacitățile de atac cu rază lungă a armatei ucrainene. 

Dar pentru a utiliza Storm Shadow la capacitate maximă e nevoie și de aviație militară pe măsură.

 

Rachetele Storm Shadow ar deveni cu adevărat letale dacă Ucraina ar primi avioane de luptă occidentale

 

2. Imagine gr... (racheta-storm-shadow_70149000.jpg)

Imagine grafică a rachetei britanice aer-sol cu rază lungă de acțiune de tip Storm Shadow. Sursă: DefenseExpress

Generalul (r.) Mircea Mîndrescu, în cadrul unei ediții recente a podcastului Obiectiv EuroAtlantic difuzat săptămânal de DefenseRomania, a explicat ceea ce face din Storm Shadow rachete speciale cu caracteristici stealth, dar și faptul că marea problemă a Ucrainei e că nu folosesc aceste rachete la capacitate maximă. În acest context e nevoie de avioane occidentale, acesta fiind un nou argument în favoarea cererilor repetate ale Ucrainei de a primi avioane de luptă occidentale.

„Citeam un articol scris de specialiști care arătau că într-adevăr s-a integrat armament occidental inclusiv Storm Shadow pe avioane ucrainene. Dar acești piloți nu pot utiliza rachetele la maximum capabilităților pe care această categorie de armament o are.

În momentul în care ea ar fi integrată pe un avion occidental atunci s-ar putea cu adevărat ca rachetele să fie utilizate la maximum. Adică precizia ei să crească. Ea are într-adevăr capabilități stealth și de a fi condusă la țintă. Racheta e puțin pătrată, dar forma care e cea mai favorabilă radarelor, în sensul în care radarele o pot descoperi, e forma rotundă.

În momentul în care ai forme și unghiuri drepte, atunci imaginea pe radar a obiectelor zburătoare e mult redusă. Uitați-vă ce design au dezvoltat americanii pentru F-35 sau F-117, care au fost utilizate în războiul din Iugoslavia. Aproape că nu îți vine să crezi că asemenea aparate pot zbura, mai ales F-117”, a precizat generalul (r.) Mircea Mîndrescu.

CITEȘTE ȘI: Ocupantul rus a lovit 5 avioane Su-24 ucrainene și ar fi distrus un depozit cu rachete Storm Shadow, după o greșeală de amatori a ucrainenilor și britanicilor

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel