Forţele separatiste proruse au de ce să se teamă. Ucraina vrea un nou lot de drone turcești Bayraktar TB2

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Drone turcească Bayraktar TB2 a Armatei Ucrainei. Foto: Administrația Prezidențială de la Kiev
Drone turcească Bayraktar TB2 a Armatei Ucrainei. Foto: Administrația Prezidențială de la Kiev

Ucraina încearcă să achiziționeze un alt lot de drone din Turcia, subiectul care a fost discutat în timpul vizitei oficiale a ministrului turc al Apărării la Kiev, potrivit rapoartelor presei turce.

Într-un material al Agenției Anadolu (AA), publicat săptămâna trecută, se precizează că ministrul ucrainean al Apărării, Andrei Taran, după o întâlnire cu omologul său turc Hulusi Akar, a ţinut să aduc în atenţia acestuia, intenţia Ucrainei de a achiziţiona un nou lot de drone Bayraktar TB2, precizează DailySabah.

În cadrul reuniunii, cei doi miniștri ai apărării au discutat, de asemenea, despre relațiile bilaterale și evoluțiile mediului regional de securitate, precum și despre viitoarele cooperări în proiecte din domeniul maritim şi aerian.

Trebuie amintit faptul că, în noiembrie 2018, în timpul vizitei efectuate în Turcia de către Petro Poroșenko – președintele Ucrainei la momentul respectiv – a fost semnat la Ankara un contract pentru achiziționarea de drone pentru forțele armate ucrainene. La acel moment, se speculase că respectivul contract prevedea livrarea a șase drone de luptă, două stații de control și 200 de rachete ghidate. Documentul prevedea, de asemenea, un set de piese de schimb, mentenanţa și instruirea personalului militar. 

Câteva luni mai târziu, la începutul anului 2019, Kievul preciza că a semnat cu Ankara un acord pentru achiziționare a 12 UAV-uri Bayraktar TB2. Începând cu martie 2019, Forțele armate ale Ucrainei au primit şi testat cu succes trei vehiculele aeriene fără pilot Bayraktar TB2, iar în toamna aceluiaşi an Kievul a decis să trimită mai mulţi militari ai Forţelor Aeriene Ucrainene în Turcia, pentru a fi instruiţi să opereze pe acest tip de vehiculele aeriene fără pilot.

În lună martie a acestui an, ministerul ucrainean al Apărării şi-a anunţat intenţia de a fi parte a unui proces comun de producţie de vehicule aeriene fără pilot. La acel moment, Kievul primise un total de șase drone Bayraktar TB2 de la producătorul turc Kale-Baykar.

 

De ce ar trebui să se teamă forţele separatiste proruse din Donbas?

 

Interesul Ucrainei pentru achiziţia unui nou lot de drone turceşti Bayraktar TB2 are la baza două aspecte foarte importante. În primul rând, trebuie aminti că, la începutul acestei luni, şeful Statului Major General al Forțelor Armate din Ucraina, Ruslan Homceak, a anunțat că militarii ucraineni aflați pe frontul din Donbas – în zona Operaţiunii Forţelor Întrunite (JFO ) – vor primi o parte din sistemele antitanc americane Javelin, livrate recent Ucrainei de către Statele Unite, dar vor ştii să utilizeze şi vehiculele aeriene fără pilot Bayraktar TB2, pentru a distruge facilităţile militare ale forţelor de ocupaţie.

În al doilea rând, putem considera că interesul armatei ucrainene pentru drone turceşti Bayraktar TB2 a crescut deoarece, de la începutul acestui an, acest tip de UAV a fost intens lăudat, motivul fiind acela că a reuşit să distrugă cel puțin 23 de sisteme ruseşti antiaeriene Pantsir-S1 (denumire NATO/AISC: SA-22 Greyhound) în timpul conflictelor militare din Siria și Libia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel