Forţele separatiste proruse au de ce să se teamă. Militarii ucraineni din Donbas vor primi rachete antitanc Javelin

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Șeful Statului Major General al Forțelor Armate din Ucraina, Ruslan Homceak, a anunțat, în cursul zilei de ieri, că militarii ucrainei aflați pe frontul din Donbas – în zona Operaţiunii Forţelor Întrunite (JFO ) vor primi o parte din sistemele antitanc americane Javelin, livrate recent Ucrainei de către Statele Unite.

Șeful Statului Major General al Forțelor Armate din Ucraina, Ruslan Homceak, a anunțat, în cursul zilei de ieri, că militarii ucrainei aflați pe frontul din Donbas – în zona Operaţiunii Forţelor Întrunite (JFO ) vor primi o parte din sistemele antitanc americane Javelin, livrate recent Ucrainei de către Statele Unite.

Homceak a subliniat că mai mulţi militarii ucrainei, aflaţi în momentul de față într-un proces de pregătire pentru a fi dislocaţi în Donbas, ca parte a unei misiuni a JFO, vor primi o parte din sistemele antitanc americane Javelin, potrivit UNIAN.

Citeşte şi Spionajul militar ucrainean: Rusia a trimis lunetişti din forţele speciale în Donbas

Amintim că, la începutul lunii trecute, Statele Unite au anunțat că au trimis în Ucraina armament și echipament militar în valoare de peste 60 de milioane de dolari, inclusiv rachete antitanc de tip Javelin, ca parte a unui ajutor militar.

,,Personal vreau să mă asigur că trupele noastre sunt capabile să utilizeze eficient aceste sisteme antitanc. Acum avem mult mai multe sisteme antitanc fabricate în SUA", a precizat Ruslan Homceak într-un interviu acordat agenției de știri ArmyInform a ministerului ucrainean al Apărării. 

În plus, generalul Ruslan Homceak a ţinut să precizeze că militarii ucraineni care vor fi detaşaţi în Donbas vor ştii să utilizeze şi vehiculele aeriene fără pilot (UAV) Bayraktar – achiziţionate de Ucraina din Turcia – pentru a distruge facilităţile militare ale forţelor de ocupaţie.

Citeşte şi: Noi dovezi ale prezenţei militare ruseşti în estul Ucrainei | Zeci de tancuri şi vehicule militare, surprinse de misiunea OSCE

După anexarea Crimeii de către Moscova în 2014 şi declanşarea conflictului armat în regiunea Donbas din estul Ucrainei, Washingtonul a trimis Kievului un prim lot de sisteme Javelin în valoare de 47 milioane de dolari în aprilie 2018.

În primăvara anului 2018, Ucraina a primit din Statele Unite primele 37 de lansatoare ATGM Javelin și 210 rachete pentru acestea. Sub mandatul preşedintelui Volodymyr Zelensky, Kievul a continuat negocierile cu Washingtonul pentru noi livrări ale acestor complexe. Contractele pentru cel de-al doilea lot de rachete Javelin au fost semnate în decembrie 2019 și livrat luna trecută.

Racheta Javelin FGM-148F dispune de un focos avansat multifuncțional (MPWH) ca parte a sistemului de rachete Javelin. MPWH încorporează tehnologia de ultimă generație pentru a învinge amenințările blindate actuale și viitoare. Carcasa focosului este din oțel care se fragmentează pentru a îmbunătăți semnificativ letalitatea împotriva țintelor moi și a vehiculelor blindate ușoare. Livrările din modelul Javelin F sunt planificate pentru începutul anului 2020 și vor fi disponibile pentru aliații internaționali, cu acordul guvernului american.

În prezent se află în stadiu de probe un nou model de rachetă FGM-148G, care va îmbunătăți foarte mult performanțele sistemului, reducând în același timp greutatea și scăzând costurile.

Sistemul de rachete Javelin Close Combat - Medium este o rachetă ghidată anti-tanc portabilă, care poate fi folosită pentru a distruge vehiculele de luptă blindate aflate la o distanță de până la 2.500 de metri.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel