Ucraina cumpără drone tactice Bayraktar TB2 din Turcia

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a anunţat sâmbătă, într-o postare pe pagina oficială de Twitter, că a semnat un acord privind achiziționarea din Turcia a 12 avioane fără pilot de tip Bayraktar Tactical Block 2, pentru armata ucraineană, precizează Defense Post, UNIAN și agenţia Anadolu.

Acordul semnat între compania de stat Ukrspetsexport, parte a concernului Ukroboronprom, şi compania turcească Baykar Makin a fost anunțat sâmbătă, 12 ianuarie, de președintele ucrainean Petro Poroșenko.

,,După cum am fost de acord cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a fost semnat un acord privind achiziționarea de drone Bayraktar TB2 din Turcia pentru armata ucraineană", a declarat Petro Poroșenko pe Twitter. ,,Continuăm să reînarmăm armata ucraineană cu modele moderne care respectă standardele NATO!"

Trebuie amintit că în timpul vizitei efectuate de către președintele ucrainean Petro Poroșenko în Turcia, în perioada 3-4 noiembrie 2018, ministrul ucrainean al apărării, Stepan Poltorak, prim-secretarul adjunctul al Consiliului Național pentru Securitate și Apărare, Oleh Hladkovsky și directorul general al concernului de stat ”Ukroboronprom”, Pavlo Bukin, au convenit un acord cu Turcia privind achiziționarea de vehicule aeriene de luptă fără pilot.

Acest acord a fost semnat după mai bine de doi ani de negocieri între Akara şi Kierv

,,Negocierile privind achiziționarea acestor UAV-uri au durat aproximativ doi ani. În acest timp, reprezentanții Ministerului Apărării din Ucraina au vizitat Turcia și s-au familiarizat cu diferitele etape ale testelor Bayraktar TB2", a spus portalul militar ucrainean, citat de Defense Post.

Youtube video image

Potrivit acordului, armata ucraineană va primi în curând un lot de avioane fără pilot tip Bayraktar TB2, un stoc semnificativ de armament de înaltă precizie, instruire pentru operatori și tehnicieni și servicii de garanție de câțiva ani, potrivit Defense-Aerospace.

Contractul de vânzare în valoare de 69 milioane de dolari a fost semnat între Baykar Makina și Compania de stat Ukrspetsexport, parte a Ukroboronprom-compania ucraineană de armament.

Oficialii turci au declarat că acordul încheiat cu Ucraina implică și vânzarea de muniții pentru versiunea armată a Bayraktar TB2. Ucraina nu ar fi prima ţară care cumpără aceste drone de la Turcia. În din 2017, Baykar Makina a vândut un lot de șase Bayraktar TB2 către Qatar, mai spune Defense News.

Bayraktar TB2 este o dronă pentru nivelul operațional-tactic, cu avergura de 12 metri și autonomie de 24 de ore, care are o rază de acțiune de 150 de kilometri şi poate fi echipată cu  armament modern de mare precizie.

Armata turcă utilizează în prezent 75 de avioane fără pilot Bayraktar TB2, în principal în atacurile aeriene împotriva insurgenților kurzi din Turcia și dar şi în operaţiunile militare desfăşurate Irakși şi Siria.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel