Ucraina își recheamă ambasadorul din Belarus pentru consultări

Catalin Costea |
Data publicării:

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a anunțat ieri, 17 august,  că a fost luată decizia de rechemare a ambasadorului Ucrainei în Belarus, pentru consultări.

Am decis să rechemăm la Kiev ambasadorul Ucrainei în Belarus, Ihor Kyzym, pentru consultări  și pentru evaluarea perspectivelor relațiilor dintre Belarus și Ucraina în noul context, pentru a adopta decizii adecvate ținând cont de întreaga gamă de factori. Acest lucru se datorează exclusiv acțiunilor inacceptabile ale Minskului", a declarat Kuleba într-o declarație publicată pe siteul ministerului ucrainean de externe

Evoluția situației din Belarus, pe scurt

Pe 9 august, au avut loc alegeri prezidențiale. Comisia Electorală Centrală din Belarus a anunțat rezultatele finale ale alegerilor, potrivit cărora 80,1% dintre alegători l-au susținut pe actualul președinte, Alexandr Lukașenko, 10,1% au votat pentru Svetlana Tikhanovskaya, 1,67% pentru Anna Kanopatskaya, 1,2% pentru Andrey Dmitriev, 1,14% pentru Sergei Cherechnya, iar 4,59% au votat împotriva tuturor candidaților.

Mii de locuitori care nu au fost de acord cu rezultatele alegerilor prezidențiale au ieșit în stradă pentru a se alătura mitingurilor de protest soldate cu confruntări cu poliția. Ministerul Afacerilor Interne din Belarus a declarat că aproximativ 7.000 de protestatari au fost reținuți în diferite orașe, începând cu 9 august. În seara zilei de 13 august, autoritățile au început să elibereze deținuții. Lukashenko a avertizat în mod repetat privind amestecul extern în problemele interne din Belarus.

Acesta a avut convorbiri telefonice cu omologul său rus Vladimir Putin, în urma cărora a primit asigurări că Kremlinul este gata să ofere „asistență în rezolvarea problemelor” din Belarus. Pe 14 august, Uniunea Europeană a anunțat că nu recunoaște rezultatul alegerilor prezidențiale din Belarus și că lucrează la un set de sancțiuni pentru fraudă electorală și violență împotriva protestatarilor. pe 16 august a avut loc în Belarus cea mai mare demonstraţie din istoria post-sovietică a ţării, sute de mii de persoane adunându-se la Mink precum şi în alte oraşe pentru a manifesta împotriva lui Lukaşenko. pe 17 august, Parlamentul European l-a declarat pe Aleksandr Lukașenko persona non grata.

Comentariul autorului: Măsura de rechemare a ambasadorului, adoptată de Ucraina, vizează nu atât alinierea Ucrainei la poziția adoptată de statele UE față de situația din Belarus, cât soluționarea propriilor probleme apărute în relația cu Minskul. Asta după ce Lukaşenko a făcut o serie de declarații referitoare la situația Ucrainei, în cadrul cărora a transmis cetățenilor din belarus inclusiv mesajul foarte mediatizat: “Dacă ajungeți să vă pierdeți președintele, o să stați în genunchi la fel cum se întâmplă în Ucraina”.

În același timp, susținut de Kremlin, Lukașenko pare să devină tot mai ferm în poziția sa, în pofida opoziției interne și externe pe care o întâmpină. În cadrul întâlnirii de ieri, 17 august,  cu muncitorii unei uzine din Minsk, acesta a declarat că ”alegerile prezidențiale au avut loc. Până nu mă veţi ucide, alegeri noi nu vor mai fi”.

De cealaltă parte, Svetlana Tikhanovskaya, candidatul opoziţiei la prezidenţiale, refugiată în Lituania, a anunțat printr-un mesaj video că este gata să-şi asume rolul de lider naţional al Belarusului „pentru ca ţara să se liniştească şi să intre într-un ritm normal”.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel