Ucraina, furioasă după declarațiile Germaniei privind Nord Stream 2

Eduard Pascu |
Data publicării:
Construcția gazoductului Nord Stream 2 sursă foto: Nord Stream 2 official website
Construcția gazoductului Nord Stream 2 sursă foto: Nord Stream 2 official website

Comentariile preşedintelui german Frank-Walter Steinmeier despre valoarea diplomatică a controversatului gazoduct Nord Stream 2 au provocat furie în Ucraina, notează marţi DPA.

"Argumentele istorice discutabile" ale lui Steinmeier au fost primite cu "uimire şi indignare" de către Kiev, a declarat ambasadorul Ucrainei la Berlin Andrei Melnik într-un comunicat, transmite Agerpres.

Steinmeier a apărat construcţia conductei, spunând că relaţiile energetice sunt unul dintre ultimele punţi rămase între Rusia şi Europa, într-un interviu în ziarul german Rheinische Post.

El a făcut referire la invazia germană a Uniunii Sovietice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. "Mai mult de 20 de milioane de oameni în ceea ce era atunci Uniunea Sovietică au devenit victime ale războiului. Acest lucru nu justifică o acţiune greşită în politica rusă de astăzi, dar nu ar trebui să uităm imaginea de ansamblu", a spus Steinmeier.

Nord Stream 2 rămâne proiectul geopolitic al preşedintelui rus Vladimir Putin şi contravine intereselor ucrainene, a scris Melnik.

"Prin urmare, este cinic, în special în această dezbatere, să aducem în discuţie ororile regimului nazist al terorii şi pe deasupra 'să alocăm' exclusiv Rusiei milioanele de victime sovietice ale războiului german de exterminare şi aservire", potrivit ambasadorului.

Melnik a numit "o distorsiune periculoasă a istoriei" să nu se menţioneze expres milioanele de victime ale naziştilor în Ucraina, care la acel moment făcea parte din Uniunea Sovietică.

Ucraina se numără printre cei mai aprigi critici ai conductei Nord Stream 2, care se aşteaptă să aducă 55 miliarde de metri cubi de gaz natural din Rusia în Germania. Gazoductul este aproape terminat, aminteşte agenţia germană de presă.

Kievul primeşte în prezent bani de la Moscova pentru gazul rusesc ce tranzitează Ucraina spre Europa. În următorii ani, Rusia intenţionează să reducă suma şi să trimită mai mult gaz direct spre Europa prin Marea Baltică. 

Citește și: Borrell: UE nu poate împiedica construcția Nord Stream 2. Ucraina anunță că va suferi pierderi imense

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel