Lituania sprijină proiectul revoluţionar al dronei ucrainene cu rază lungă de acțiune Palianîția. Principala ţintă vor fi liniile logistice rusești şi bazele militare

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Drona Palianîția / Sursa Foto: United24.
Drona Palianîția / Sursa Foto: United24.

La 23 noiembrie 2024, la Vilnius, a fost semnat un memorandum între ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, și ministrul lituanian al apărării, Laurynas Kasčiūnas. Acest acord include o finanțare inițială de 10 milioane EUR din partea Lituaniei pentru a sprijini producția de arme cu rază lungă de acțiune în Ucraina, inclusiv dezvoltarea dronei „Palianîția”. În cadrul acestui acord, a fost aprobată o primă finanțare de 10 milioane EUR pentru dezvoltarea de arme cu rază lungă de acțiune, în special proiectul de dronă „Palianîția”. 

Acest hibrid rachetă-dronă a fost deja implementat operațional, după cum a anunțat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în august 2024.

Concepută pentru atacuri precise la distanta mare, ea poate viza infrastructuri militare aflate în adâncimea teritoriului inamic, cum ar fi baze aeriene situate în Rusia, și este lansată de pe platforme terestre. Deși specificațiile sale tehnice rămân clasificate, dezvoltarea sa sporește semnificativ capacitățile strategice ale Ucrainei.

Drona-racheta „Palianîția” este un sistem aerian multifuncțional fără pilot proiectat atât pentru misiuni de recunoaștere, cât și pentru misiuni tactice. Are un cadru compozit ușor optimizat pentru invizibilitate și durabilitate, cu o capacitate maximă de încărcare utilă de 10 kilograme.

„Palianîția” are o autonomie de zbor de până la șase ore și o rază de acțiune de 150 de kilometri, cu o capacitate maximă de încărcare utilă de 10 kilograme, fiind propulsat de un sistem de propulsie electrică de înaltă eficiență pentru o funcționare silențioasă.

Echipată cu senzori optici și infraroșii avansați, acestă dronă oferă capacități de transmitere a datelor în timp real și de lovire a țintelor. „Palianîția” poate funcționa autonom sau sub control manual, ceea ce o face potrivit pentru medii de luptă complexe și scenarii in care răspunsul trebuie sa fie rapid.

Drona-rachetă „Palianîția” a fost lansată cu succes pentru prima dată la 24 august 2024, vizând o facilitate militară rusă. 

Deși majoritatea detaliilor sale tehnice rămân confidențiale, rapoartele indică faptul că „Palianîția” are o rază de acțiune de 600 până la 700 de kilometri, ceea ce îi permite să atingă aproximativ 20 de baze aeriene militare rusești.

Youtube video image

Autoritățile ucrainene au evidențiat această nouă armă ca fiind o metodă inovatoare de ripostă împotriva agresorului, cu costuri de producție mai mici decât cele ale rachetelor de croazieră occidentale. Rapoartele de pe teren sugerează că „Palianîția” a consolidat semnificativ capacitatea Ucrainei de a lovi ținte strategice în profunzime, complicând apărarea aeriană rusă și perturbând operațiunile militare inamice.

Trebuie remarcat faptul că colaborarea dintre Ucraina și Lituania în domeniul dronelor este anterioară acestui acord recent. În septembrie 2024, Lituania a anunțat livrarea a mii de drone GA-10-FPV-AI către forțele armate ucrainene. Aceste drone, produse pe plan local de compania Granta Autonomy, sunt quadcoptere echipate cu vedere la prima persoană (FPV) și capacități de inteligență artificială, capabile să transporte o sarcină utilă maximă de 3 kilograme.

În octombrie 2024, producătorul lituanian RSI Europe a livrat Ucrainei primul lot de drone FPV „Shpak”. Shpak este un quadcopter conceput pentru uz militar, capabil să transporte până la 5 kilograme de explozibili și echipat cu un sistem de detonare de la distanță.

Ministrul lituanian al apărării a subliniat că procesele administrative pentru transferul fondurilor legate de memorandumul semnat în noiembrie sunt în curs de finalizare, primele tranșe urmând să fie plătite în scurt timp. De asemenea, a subliniat importanța acestei investiții, care depășește simplul sprijin financiar, prin consolidarea legăturilor strategice dintre Vilnius și Kiev.

Memorandumul nu se limitează la finanțarea imediată a dronelor. Acesta stabilește, de asemenea, priorități pentru 2025, inclusiv pregătirea și echiparea brigăzilor ucrainene, furnizarea accelerată de muniție și sisteme de apărare aeriană și dezvoltarea de proiecte industriale comune. În plus, sunt planificate colaborări tehnologice pentru a optimiza performanța dronelor ucrainene prin schimbul de expertiză între cele două țări, concentrându-se pe stealth, rază de acțiune și lovituri de precizie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel