Ucraina curăță cerul pentru venirea avioanelor F-16. Atacurile cu HIMARS asupra S-300, S-400 și Su-57 au rolul de a slăbi apărarea antiaeriană a Rusiei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine ilustrativă. F-16 al Poloniei (Foto: P. Gubernat, forțele armate poloneze) / Sistem de tip S-400 (ministerul rus al apărării)
Imagine ilustrativă. F-16 al Poloniei (Foto: P. Gubernat, forțele armate poloneze) / Sistem de tip S-400 (ministerul rus al apărării)

Forțele ucrainene ar putea încerca să degradeze în mod activ apărarea antiaeriană a Rusiei înainte ca Ucraina să primească un număr semnificativ de avioane F-16.

Potrivit unei analize ISW, forțele ucrainene ar putea încerca să degradeze apărarea antiaeriană rusă înainte de livrările anticipate de avioane de luptă F-16 către Ucraina, care vor începe în cantități mici în vara și toamna anului 2024.

Dacă la începutul anului, Ucraina s-a concentrat mai mult pe lovirea infrastructurii de gaze și petrol a Rusiei, acțiunile din ultimele săptămâni urmăresc să creeze condiții mai favorabile pentru utilizarea viitoare de către Ucraina a aviației militare pe linia frontului.

Astfel, Forțele armate ale Ucrainei desfășoară probabil o campanie de măsuri direcționate care vizează degradarea și într-o oare care măsură epuizarea apărării antiaeriene ruse. Dacă reușește acest lucru ar putea permite Ucrainei să folosească mai eficient pe termen lung avioanele F-16 occidentale.

Atât sistemele de apărare aeriană S-300/S-400, cât și avioanele de luptă Su-57 sunt echipamente rusești importante în apărarea aeriană și capabilități aviatice care împiedică Ucraina să folosească liber aeronave în apropierea liniei frontului.

 

„Curățarea” spațiului aerian pentru F-16. Primele avioane F-16 au nevoie de ajutor

 

Prin urmare, ISW speculează că forțele ucrainene vor continua să degradeze apărarea antiaeriană rusă chiar înainte ca Ucraina să primească un număr semnificativ de avioane occidentale pentru a oferi condiții mai bune pentru utilizarea lor viitoare. În special, ar putea fi vorba despre livrările așteptate de avioane de luptă F-16 către Ucraina, care vor începe în vara și toamna lui 2024, inițial în cantități mici.

Forțele ucrainene pot dezvolta operațiuni care implică aviația în sprijinul operațiunilor la sol  – cu condiția ca armata ucraineană să primească un număr suficient de avioane de luptă, partenerii occidentali să antreneze un număr suficient de piloți ucraineni și Ucraina să reușească să „curețe” spațiul aerian de capacitățile de apărare ale rușilor.

Analiștii ISW își amintesc o serie de lovituri recente de succes ale Ucrainei care ar putea face parte dintr-o astfel de campanie:

Pe 10 iunie, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat despre loviturile împotriva echipamentelor rusești de apărare aeriană în Crimeea, ceea ce este confirmat de imaginile de geolocalizare publicate pe 12 iunie. Acestea arată sisteme S-300 rusești deteriorate și distruse la nord de Evpatoria ocupată și un sistem radar rusesc S-400 distrus la sud de Dzhankoy.

În noaptea de 12 iunie, forțele ucrainene au lovit o baterie de apărare antiaeriană S-300 și două baterii de apărare antiaeriană S-400 în apropiere de Belbek și Sevastopol, în Crimeea ( conform Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, loviturile au distrus cel puțin două radare rusești S-300/S-400 și au provocat o detonare secundară a muniției);

Șeful de stat major al unității speciale Kraken, Kostiantyn Nemichev, a mai raportat că forțele ucrainene au folosit recent HIMARS pentru a distruge patru sisteme S-300 rusești în regiunea Belgorod a Federației Ruse la o dată nespecificată (probabil 1 iunie sau 1 iunie).

În acest sens șeful Direcției Principale de Informații a Armatei ucrainene, Kyrylo Budanov, a spus că rușii simt deja impactul armelor occidentale pe teritoriul lor. Budanov a remarcat că permisiunea de a lovi cu arme occidentale pe teritoriul Rusiei va ușura cu siguranță situația de pe front.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel