Ucraina ar trebui să se pregătească pentru un război lung, iar aliații săi ar trebui să treacă la o politică de „izolare” a Rusiei

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Cum se pregătesc forțele armate ucrainene pentru dezocuparea teritoriilor. Colaj foto realizat de Ukrainska Pravda.
Cum se pregătesc forțele armate ucrainene pentru dezocuparea teritoriilor. Colaj foto realizat de Ukrainska Pravda.

Ucraina și aliații săi ar trebui să se pregătească pentru un război care ar putea dura mai mulți ani, dar și pentru o descurajare pe termen lung a Rusiei, spun mai mulţi analiștii şi experţi în studii de securitate din Statele Unite. Într-un articol pentru Foreign Affairs, experții Liana Fix, de la Council on Foreign Relations, și Michael Kimmage, profesor la Catholic University of America, fac apel să nu se ignore această nouă realitate a războiului purtat de Rusia în Ucraina și să se pregătească pentru un conflict de lungă durată, în loc să se aștepte la o victorie rapidă din partea Ucrainei sau, în lipsa acesteia, la o soluţionare a acestuia prin negociere.

Experţii subliniază că Rusia are un avantaj semnificativ în ceea ce privește resursa umana. În același timp, Ucraina este dependentă de livrările de echipament militar din partea partenerilor a căror atenție este deturnată către alte probleme de politică internă și externă, iar stocurile de muniție și armament ale Ucrainei sunt pe terminate.

Și, deși țările europene au crescut volumul de asistență pe care îl oferă Ucrainei, acestea nu dispun de propriile stocuri și facilități de producție militară, scrie revista Foreign Affairs. Până la sfârșitul lunii noiembrie 2023, U.E a trimis mai puțin de o treime din stocurile de muniție promise. Iar unele arme, cum ar fi componentele pentru sistemele de apărare aeriană, pot fi furnizate doar de Statele Unite.

Sprijinul viitor pentru Ucraina va depinde în mare măsură de ceea ce se va întâmpla pe câmpul de luptă, a declarat William Taylor, ambasadorul SUA în Ucraina în perioada 2006-2009.

"Succesul pe câmpul de luptă va depinde de tipul de sprijin pe care îl vom oferi, iar progresul pe câmpul de luptă va afecta tipul de sprijin pe care îl vom acorda", explică expertul într-un comentariu pentru publicaţia Vocea Americii.

După dezocuparea triumfală de către Ucraina a Kievului, Harkovului și Hersonului, partenerii Kievului se așteptau la același succes de la contraofensiva din vară.

Cu toate acestea, lumea nu a văzut rezultatele rapide pe care le spera, iar acest lucru i-a făcut pe observatori să se îndoiască că Ucraina ar putea câștiga războiul din punct de vedere militar.

 

Optimismul Occidentului cu privire la contraofensiva Ucrainei, bazat în special pe cantitatea de asistență militară oferită

 

Luke Coffey, membru al Institutului Hudson, explică faptul că așteptările privind desfăşurarea contraofensivei au fost prea mari, iar circumstanțele de atunci și de acum sunt complet diferite.

,,Linia frontului, dacă o întinzi, ar fi distanța de la Washington la Kansas City, Missouri. Este vorba de aproximativ 1.200 de kilometri. Iar de ambele părți sunt sute de mii de soldați cu zeci de mii de echipamente", notează Coffey.

În plus, optimismul Occidentului cu privire la contraofensivă s-a bazat pe cantitatea de asistență militară pe care partenerii săi au oferit-o Ucrainei. În primăvara anului 2023, Statele Unite și țările europene au trimis Kievului tancuri, rachete și obuziere moderne.

Ulterior, statele occidentale au convenit să furnizeze Ucrainei mult așteptatele avioane de luptă F-16 și rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune.

Cu toate acestea, fostul șef al CIA, David Petraeus, explică faptul că, deoarece armele și echipamentele solicitate de Ucraina au fost livrate cu întârziere, rezultatele pe front au întârziat şi ele să apară.

,,Întârzierea noastră în luarea deciziilor privind tancurile M1 Abrams, întârzieri în aprobarea tancurilor Leopard, muniții cu dispersie care ar fi putut fi foarte utile, sisteme de rachete cu rază de acțiune mai lungă pentru sistemele de rachete cu lansare multiplă și, în cele din urmă, avioane de tip occidental", enumeră Petraeus.

,,A fost o prostie să ne așteptăm la o mare realizare în acest an, pentru că nu am înarmat niciodată Ucraina pentru a face acest lucru", susţine John Herbst, directorul Centrului Eurasia al Atlantic Council.

Luke Coffey remarcă faptul că Ucraina a reușit totuși să obțină unele succese în contraofensiva sa, în special pe mare.

"Flota rusă a Mării Negre începe să se retragă din Crimeea. Ucrainenii au reușit să lovească submarine și alte nave de război foarte scumpe și să le distrugă", explică Coffey.

Cu toate acestea, expertul consideră că războiul din Ucraina intră într-o fază pe termen lung și că trebuie să ne pregătim pentru aceasta.

 

Așteptările unei victorii rapide pot crea falsa impresie că Ucraina nu muncește suficient

 

,,Trebuie să înțelegem că acest război va dura ani de zile și, deși urăsc să o spun, aceasta este realitatea și trebuie să gândim astfel. Trebuie să începem să planificăm pe termen lung și să le oferim ucrainenilor armele de care au nevoie pentru a câștiga, nu doar armele de care au nevoie pentru a supraviețui", a declarat Kofi.

John Herbst mai spune că Ucraina trebuie să înţeleagă că acesta este unui război de lungă durată. În opinia sa, promițând că anul viitor va fi decisiv, Kievul face o greșeală strategică, deoarece așteptările unei victorii rapide pot crea falsa impresie că Ucraina nu muncește suficient de mult și că, într-un fel, nu poate câștiga războiul. În același timp, spune expertul, este timpul ca statele occidentale să își schimbe atitudinea față de acest război.

,,Ucrainenii spun acest lucru pentru că se tem să nu piardă ajutorul. Cred că trebuie să începem să vorbim despre pericolul pe care Putin îl reprezintă pentru noi - pentru Statele Unite, pentru NATO. Dacă am vrea ca anul viitor să fie decisiv, am trimite în Ucraina sute de F-16, sute de ATACAMS cu rază lungă de acțiune, un război electronic mult mai bun, mai multe tancuri și așa mai departe. Dacă ne dăm seama că problema este reprezentată de obiectivele revizioniste ale Moscovei, am avut deja o politică de containment care a durat aproximativ 45 de ani", explică fostul ambasador al SUA in Ucraina.

Indiferent de cât va dura războiul, crede William Taylor, Statele Unite vor sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar. Cel puțin atâta timp cât administrația președintelui Biden va fi la putere.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel