❗️???????????????????????? Per a video released by @United24media, it appears Ukraine received AIM-9X Sidewinder for employment by their U.S.-Norwegian NASAMS fire units.
— John Ridge ???????? ???????? (@John_A_Ridge) May 27, 2024
AIM-9X is the most recent version of Sidewinder and confirms that Ukraine received NASAMS 3 fire units.
???? in alt text pic.twitter.com/r6K7rDoKw7
Armata ucraineană a primit cea mai recentă versiune a sistemelor NASAMS 3, care poate folosi noi rachete antiaeriene. Fundația ucraineana United24 a publicat un material video cu utilizarea sistemului, potrivit Militarnyi.
Materialul video surprinde interceptarea unor obiecte aeriene de către sistemul antiaerian ucrainean NASAMS, care a tras o rachetă AIM-9X cu rază scurtă de acțiune. Utilizarea acestora este implementată doar pe sistemele de generația a treia.
AIM-9X se poate distinge cu ușurință prin absența flapsurilor în partea centrală a carcasei, prezente pe rachetele AIM-120 AMRAAM, care sunt rachetele de bază ale sistemului.
Se presupune că în cele câteva cadre ale materialului video a fost surprins unul dintre sistemele NASAMS 3 comandate de guvernul american pentru Ucraina în 2022. Norvegia și Lituania, care dispun de astfel de sisteme, ar putea fi o altă sursă de aprovizionare.
"Avem 252 de ținte confirmate, inclusiv 114 drone și 137 de rachete de croazieră interceptate de unitatea noastră", spune comandantul bateriei, cu indicativul ''Baron''.
Potrivit lui ''Baron'', activitatea în condiții dificile și în permanență la datorie în Ucraina a scos la iveală o serie de vulnerabilități pe care inginerii companiei Kongsberg le-au rezolvat și corectat, ținând cont de dorințele armatei ucrainene.
Ofițerul a spus că unitatea sa se află în strânsă legătură cu dezvoltatorii și le transmite recomandările lor cu privire la modul în care poate fi îmbunătățit sistemul. Aceștia au dezvoltat chiar și o nouă metodă de încărcare a sistemului.
"Nu voi dezvălui niciun secret. Aceasta este o inovație a unității noastre. Au existat cazuri în care am reîncărcat lansatoarele de două ori chiar în mijlocul focului inamic", afirmă acesta.
Caracteristici ale sistemului NASAMS 3
Principala diferență între sistemul de apărare aeriană de generația a treia și sistemele transferate Ucrainei în 2022 constă în noul centru de comandă și în lansatorul Mk.2, care a facilitat utilizarea de rachete antiaeriene care au alte configuraţii.
Cea mai recentă versiune a sistemului, pe lângă interceptorii de bază AIM-120 AMRAAM, include rachete cu rază scurtă de acțiune AIM-9X și rachete cu rază medie de acțiune AMRAAM-ER.
AIM-9X este o rachetă aer-aer modernă cu rază scurtă de acțiune, cu sistem de urmărire în infraroșu. Datorită specificului său, este ideală pentru interceptarea țintelor aeriene. Atunci când este lansată de la sol, raza de acțiune a acestei rachete este limitată la 12 km.
În același timp, AMRAAM-ER este o rachetă care ar trebui să sporească semnificativ capacitățile de interceptare aer-sol cu rază lungă de acțiune ale NASAMS. Datorită noului motor cu combustibil solid și a unui interceptor modern, racheta poate lovi ținte la o distanță de până la 50 km. Cu toate acestea, pentru a realiza potențialul AMRAAM-ER, sistemul antiaerian trebuie să fie echipat cu o nouă stație radar puternică, care nu a fost anunțată ca făcând parte din NASAMS furnizat Ucrainei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News