Ucraina a aprobat contractarea unui credit de 1,7 miliarde de dolari, din Marea Britanie, pentru realizarea “flotei de țânțari”

Cătălin Costea |
Data publicării:

Cabinetul de Miniștri al Ucrainei a aprobat proiectul de Acord-cadru încheiat la nivel de guverne între Ucraina și Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord privind contractarea unui credit pentru dezvoltarea capacităților Forțelor Navale ale Ucrainei.

Acordul de împrumut, în valoare de peste 1,7 miliarde de dolari, reprezintă cheia implementării memorandumului semnat în octombrie 2020 între Ucraina și Regatul Unit privind consolidarea cooperării în sectorul apărării, în special în domeniul tehnico-militar.

Fondurile sunt asigurate de către Agenția Britanică de Credit pentru Export, iar cu banii împrumutați guvernul de la Kiev intenționează să finanțeze construirea a opt vedete purtătoare de rachete. Dintre acestea, două vor fi la produse la fabrici din Regatul Unit, iar celelalte șase în uzine din Ucraina.

De asemenea, acordul prevede ca specialiștii britanici să sprijine Forțele Navale ale Ucrainei în construirea unor facilități militare moderne în Marea Neagră și Marea Azov.

În martie 2021, ataşatul militar al Ambasadei Marii Britanii la Kiev, Tim Woods, a declarat că producția primei vedetă purtătoare de rachete din cadrul programului britanic pentru Ucraina va începe la începutul anului 2022, fără a preciza însă clasa proiectului care va fi implementat.

Se cunoaște însă că ambarcațiunile ar trebui să aibă un deplasament de 500-600 de tone, adică să se încadreze în conceptul de „flotă de țânțari” (nave rapide, manevrabile și bine înarmate) adoptat în această etapă de Forțele Navale ale Ucrainei.

De asemenea, în septembrie, a devenit cunoscut faptul că primele nave considerate după standardul britanic FIAC (Fast Inshore Attack Craft),destinate Ucrainei, vor începe să fie construite la șantierul naval Babcock Rosyth, al grupului Babcock International, din Scoția.

Inițial, a fost planificat ca ambarcațiunile să fie dezvoltate pe baza navelor din clasa “Barzan”, proiectate de Vosper Thornycroft pentru Qatar în anii 1990, dar ulterior această idee a fost abandonată, iar în prezent se află în discuție proiectul “Protector” P-50U (cu lungimea de 50 m) modernizat.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel