U.S. Navy testează cu succes o rachetă hipersonică pentru utilizare viitoare la bordul distrugătoarelor din clasa Zumwalt

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Departamentul Apărării al SUA (DoD) a efectuat, cu succes, un test de zbor al unei rachete hipersonice convenționale lansate de la Stația Forțelor Spațiale Cape Canaveral, Florida. Testul a marcat prima lansare a capabilității Conventional Prompt Strike, utilizând abordarea de lansare cu gaz rece a Marinei, care va fi utilizată în sistemele hipersonice de pe platformele de pe mare ale Forțelor Navale americane, potrivit unui comunicat de presă, din 2 mai, al DoD. Lansarea la rece (cold-gas launch) este un mare pas înainte pentru platformele de suprafață.

Marina americană a reușit să ridice racheta de peste 7 tone la o înălțime sigură, folosind ejectarea la rece, necesară pentru a nu afecta integritatea platformei de lansare. Lansarea la rece reprezintă un salt mare, având în vedere masa mare a rachetei, fiind probabil cea mai grea rachetă convențională din lume ridicată în aer, de pe o navă de luptă, prin acest procedeu.

„Abordarea cu gaz rece permite Marinei să ejecteze racheta de pe platformă și să atingă o distanță sigură deasupra navei înainte de aprinderea primei etape (trepte de propulsie – nota autorului). Această realizare tehnică aduce [Programele de Sisteme Strategice ale Marinei] cu un pas mai aproape de îndeplinirea rolului nostru de a oferi o capabilitate hipersonică sigură și fiabilă Marinei noastre, a declarat viceamiralul Johnny R. Wolfe Jr., directorul SSP (Programelor de Sisteme Strategice), care este proiectantul principal al rachetei hipersonice comune.

„Viteza, raza de acțiune și supraviețuirea armelor hipersonice sunt esențiale pentru descurajarea integrată făcută de America”, a declarat secretarul Marinei, John Phelan. „Atunci când va fi folosită, Conventional Prompt Strike (CPS) va oferi capabilități de neegalat combatanților noștri.”

Acesta a fost următorul pas în testul de zbor desfășurat de Forțele Navale americane privind racheta comună All Up Round, care este dezvoltată în parteneriat cu Biroul de Capabilități Rapide și Tehnologii Critice al Armatei. În 2024, programele au finalizat două teste de zbor suplimentare complete ale rachetei All Up Round, care vor fi utilizate în ambele forțe (forțele navale și forțele terestre – nota autorului).

Capabilitatea de lovire se  numește Conventional Prompt Strike (CPS) și este formată din sistemul de lansare (canistra) și racheta propriu-zisă cunoscută sub denumirea de All Up Round.

Programul CPS a planificat și desfășurat eforturi de inginerie și testare pentru a se pregăti pentru prima deplasare a Marinei la bordul distrugătorului cu rachete ghidate USS Zumwalt. Folosind o instalație de testare a lansării din aer (in-air launch), programul a efectuat o amplă campanie de testare pentru a valida modalitatea de lansare înainte de finalizarea acestui test de zbor.

Informațiile colectate în cadrul testului vor contribui la dezvoltarea și producția rachetei All Up Round și la prima utilizare a acestei abordări de lansare cu gaz rece pe o platformă navală.

Dezvoltarea și demonstrarea rapidă a sistemelor de arme de atac hipersonice convenționale bazate pe mare susține capacitatea departamentului de a descuraja și, dacă este necesar, de a învinge potențialii concurenți strategici. Raza de acțiune, precizia, letalitatea și capacitatea de supraviețuire a sistemelor hipersonice reprezintă un salt semnificativ înainte în capabilitățile de atac convenționale ale SUA, completând capabilitățile existente și permițând SUA să învingă capabilitățile de vârf (high-end capabilities) ale adversarului, se mai precizează în comunicatul de presă al DoD.

Capabilitatea CPS a Marinei folosește aceeași rachetă cu capabilitatea LHRW (Long-Range Hypersonic Weapon) a US Army (Forțele Terestre americane), desemnată oficial, pe 24 aprilie 2025, cu numele Dark Eagle, potrivit unui raport din surse deschise al Serviciului de Cercetare al Congresului SUA.

 

Componentele LRHW (Dark Eagle)

 

Componenta de rachetă a LRHW este, probabil, dezvoltată de Lockheed Martin și Northrop Grumman. Atunci când este atașat corpul de alunecare hipersonic, aceasta este denumită Navy-Army All Up Round plus Canister.

Componenta de rachetă servește drept propulsor comun în două etape pentru LRHW al Armatei și sistemul Conventional Prompt Strike (CPS) al Marinei, care poate fi lansat atât de pe nave de suprafață, cât și de pe submarine.

Corpul de alunecare hipersonic comun (C-HGB)

Se pare că modelul C-HGB se bazează pe Sistemul Alternativ de Reintrare (Alternate Re-Entry System) dezvoltat de US Army și Laboratoarele Naționale Sandia. Dynetics, o filială a Leidos, are în prezent un contract pentru a produce prototipuri de C-HGB pentru Armată și Marină. C-HGB folosește un motor de rachetă auxiliar pentru a accelera la viteze mult peste cele hipersonice după care propulsorul epuizat este ejectat. Ulterior, C-HGB se deplasează datorită inerției cu viteze de Mach 5 sau mai mult, fiind însă conceput să fie manevrabil, fapt care face mai dificilă detectarea și interceptarea sa.

Organizarea și unitățile LRHW

Sistemul LRHW este organizat în baterii. Conform Armatei, „o baterie LRHW este formată din patru lansatoare TEL (Transporter Erector Launchers) montate pe remorci M870A4 modificate, fiecare echipată cu două rachete, un Centru de Operații Baterie (BOC) pentru comandă și control și un vehicul de sprijin BOC.

Batalionul 5 al Regimentului 3 Artilerie de Câmp de la Baza Comună Lewis-McChord, WA, a fost desemnat să opereze prima baterie de opt rachete LRHW. Batalionul, denumit și Batalionul de Foc cu Rază Lungă (Long-Range Fires Battalion), face parte din Forța 1 Operativă Multi-Domeniu (MDTF - Multi-Domain Task Force) a Armatei, o unitate din Corpul I, orientat spre Indo-Pacific, staționată la Baza Comună Lewis-McChord, WA. Alte baterii LRHW sunt planificate pentru Batalioanele Long-Range Fires din MDTF-urile rămase programate pentru activare.

Testarea LRHW și activitățile programului

Conform unui studiu din 2023 al Biroului Bugetar al Congresului (CBO), intitulat „Arme hipersonice și alternative din SUA”, „Sunt necesare teste extinse în zbor pentru a proteja componentele electronice sensibile ale rachetelor hipersonice, pentru a înțelege cum se comportă diverse materiale și pentru a prezice aerodinamica la temperaturi, pe o durată mare de timp, mai mari de 3.000° Fahrenheit (aproximativ 1650 grade Celsius)”.

 

Teste nereușite și reușit LRHW

 

Armata a planificat inițial trei teste de zbor ale LRHW înainte de lansarea primei baterii în anul fiscal 2023. Pe 21 octombrie 2021, racheta de propulsie care transporta vehiculul C-HGB ar fi eșuat la un zbor de testare, ceea ce a dus la ceea ce oficialii apărării au caracterizat drept „niciun test”, deoarece C-HGB nu a avut nicio șansă de a fi desfășurat. Se pare că un test din iunie 2022 al întregii rachete LRHW a dus, de asemenea, la un eșec.

Pe 28 iunie 2024, Departamentul Apărării a anunțat că Marina și Armata SUA au finalizat recent un test de zbor complet al unei rachete hipersonice de la Poligonul de Lansare a Rachetelor din Pacific, Kauai, Hawaii.

Se pare că racheta în două etape a fost lansată de la o bază terestră din Hawaii, peste Oceanul Pacific, la peste 3.200 km, către un poligon de testare din Insulele Marshall, racheta urmând cursul dorit și eliberând propulsorul C-HGB, care a zburat spre țintă.

Pe 12 decembrie 2024, Departamentul Apărării a anunțat că Biroul pentru Capabilități Rapide și Tehnologii Critice al Armatei SUA, în colaborare cu Programele de Sisteme Strategice ale Marinei SUA, a finalizat recent cu succes un test de zbor complet al unei rachete hipersonice convenționale de la Stația Forțelor Spațiale Cape Canaveral, Florida.

„Acest test se bazează pe mai multe teste de zbor în care corpul de planare hipersonic comun a atins viteza hipersonică la distanțe țintă și demonstrează că putem pune această capacitate în mâinile luptătorilor”, a declarat secretarul armatei, Christine Wormuth.

Acesta este al doilea zbor de testare completă reușit al rachetei All Up Round din 2024 și a fost primul eveniment cu tragere reală pentru sistemul de arme hipersonice cu rază lungă de acțiune, utilizând un Centru de Operații de Baterie și un lansator specializat TEL.

 

Planuri provizorii de operaționalizare a LRHW

 

Se pare că, începând cu februarie 2025, Armata intenționa să trimită LRHW în prima unitate până la sfârșitul anului fiscal 2025. Dar, decizia privind operaționalizarea LHRW este în așteptare.

Se pare că înalții lideri ai Armatei „nu au binecuvântat încă o foaie de parcurs pentru a pune arma hipersonică Dark Eagle, întârziată, în mâinile soldaților, dar această decizie ar putea fi luată în curând”.

Având în vedere că Armata (US Army) a făcut schimbări la vârf având un nou secretar precum și alți oficiali cheie în materie de achiziții, oficialii programului LRHW nu au putut încă să îi informeze despre program, iar deciziile, privind momentul în care LRHW urmează să fie trimis la trupe și când trebuie atinsă capabilitatea operațională inițială, „trebuie verificate”.

Conform unui studiu CBO din ianuarie 2023, intitulat „ Arme hipersonice americane și alternative ”, achiziționarea a 300 de Rachete Hipersonice Boost-Glide cu Rază Intermediară de Acțiune (Intermediate-Range Hypersonic Boost-Glide Missiles), similare cu LRHW, a fost estimată la 41 de milioane de dolari per rachetă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel