Turcia se axează pe dezvoltarea avionului de luptă TF-X, după excluderea din programul F-35 (Foto/Video)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Proiectul TF-X al Turciei
Proiectul TF-X al Turciei

Potrivit celor mai recente informații apărute în mass-media turcă, Turcia se concentrează acum pe dezvoltarea avionului său de luptă autohton TF-X, deoarece excluderea industriei turce de apărare din programul de avioane de luptă stealth F-35 condus de SUA a dat o lovitură grea Ankarei estimată la aproape 1,5 miliarde de dolari, dar mai ales Forţelor Aeriene Turce care au nevoie de un nou avion de luptă, pe lângă flota actuală de F-16.

Lucrările la avionul de luptă TF-X de generația a V-a al Turciei se apropie de finalizare. Prototipul avionului de vânătoare de generația a V-a al Turciei a fost deja vopsit, iar zborul inaugural al acestuia este așteptat să aibă loc în cursul acestui an. 

Turkish Aerospace Industries (TAI) lucrează din 2010 la un succesor al F-16 și al modernizărilor încă mai vechiului F-4, denumit în Turcia F-4E-2020 Terminator. Noul proiect, cunoscut acum sub numele de TF-X (Turkish Fighter - Experimental), ar trebui să zboare încă din 2023, potrivit celor mai recente date, ceea ce reprezintă o accelerare semnificativă a programului în comparație cu informaţiile cunoscute anterior.

Youtube video image

Temel Kotil, directorul general al Turkish Aerospace Industries (TAI), a declarat că se așteaptă ca președintele Recep Tayyip Erdoğan să prezinte avionului de luptă TF-X - cunoscut în Turcia ca  Avionul Național de Luptă (MMU) - în cadrul unei ceremonii care va avea loc pe 1 mai.

 

TF-X seamănă foarte mult cu avioanele de vânătoare americane de generaţia a V-a

 

Este demn de remarcat faptul că Turcia nu desfășoară acest program pe cont propriu, ci cooperează în prezent cu consorțiul britanic BAE Systems. Încercările anterioare ale TAI de a coopera cu Coreea de Sud, care își dezvoltă propriul avion de luptă de generația a V-a, KF-21 Boramae, sau cu Saab din Suedia, au eșuat.

Din punct de vedere vizual, TF-X seamănă foarte mult cu avioanele de vânătoare americane de generaţia a V-a - F-35 şi F-22 Raptor - deoarece aici avem un design clasic cu două motoare și stabilizatoare verticale. Avionul de luptă turcesc va fi doar puțin mai mic, deoarece macheta prezentată la Salonul Aeronautic de la Paris 2019 avea o anvergură a aripilor de 12 m, în timp ce la F-22 Raptor este 13,6 m.

La fel ca și alte aeronave din generația a cincea, TF-X va avea în compartimentele sale interne armament pentru atacarea țintelor aeriene și terestre și va avea o viteză de peste Mach 2 și va atinge un plafon de 17 km. De asemenea, se poate presupune că avionul de vânătoare turcesc va fi echipat cu un radar AESA (Active Electronic Scaned Array) și cu un sistem IRST (Infrared Search and Track System) vizibil, care îi va permite să detecteze chiar și avioanele stealth.

După o survolare reușită, aeronava va intra probabil în dotarea Forţelor Aeriene Turce mai devreme decât era planificat anterior - perioada 2028 - 2030. De asemenea, este posibil ca și alte țări care au fost până acum clienți ai Rusiei, în materie de avioane de luptă, să fie interesate de proiectul avionului de generaţia a V-a la care lucrează acum industria turca de apărare.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel