Turcia lansează primul satelit de observare produs integral pe plan național

Nicolae Iordan |
Data publicării:

În pofida problemelor grave cu care se confruntă Turcia după cutremurele care au lovit țara în urmă cu doar două luni, președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat, duminică, pe rețelele sale de socializare, că Turcia va lansa pe 11 aprilie primul satelit de observare de înaltă precizie (İMECE) produs cu integral capabilități naționale.

Erdogan a precizat că Turcia își va continua eforturile de a rămâne în cursa spațială globală, datorită resurselor sale umane pregătite, oportunităților pe care le oferă și tehnologiilor pe care le dezvoltă.

Ceremonia de lansare a satelitului este programată să fie organizată, marți, la sediul institutului din Ankara, cu participarea președintelui Erdogan prin videoconferință și a miniștrilor Apărării și Industriei și tehnologiei, Hulusi Akar, respectiv Mustafa Varank.

Dezvoltat de Institutul de Cercetare pentru Tehnologia Spațială Tubitak-Uzay, satelitul de observare de înaltă precizie a Pământului va fi lansat de la baza americană Vandenberg și va fi poziționat la o altitudine de 680 km. Acesta va putea transmite imagini de înaltă rezoluție și va fi folosit pentru misiuni precum colectarea de informații din sectorul apărării, dar și pentru monitorizarea dezastrelor naturale, monitorizarea proceselor climatice și monitorizarea sectorului agricol. Greutatea satelitului, este de aproximativ 700 de kilograme.

Turcia, care și-a intensificat eforturile în domeniul tehnologiilor spațiale, are în total șase sateliți activi. Trei dintre ei sunt sateliți de comunicații, iar ceilalți trei sunt sateliți de observare a Pământului. În timp ce sateliții Türksat 3A, Türksat 4A și Türksat 4B asigură nevoile de comunicații, sateliții Rasat, Göktürk-1 și Göktürk-2 sunt utilizați în scopuri de observare.

Rasat, primul satelit de observare a Pământului produs în Turcia, a fost lansat  în urmă cu aproape 12 ani, pe 17 august 2011, din Rusia.

Datorită condițiilor din spațiu, de regulă durata de viață a unui satelit este cuprinsă între 7-10 ani, în funcție de tipul orbitării și înălțimea la care lucrează. Foarte probabil, durata de exploatare satelitului Rasat (plasat la 700 km), a expirat de mult timp, iar noua lansare, care are ca scop principal înlocuirea acestuia, nu a mai putut fi amânată. Noul satelit corespunde cu Rasat atât din punct de vedere al orbitei pe care este plasat, cât și al misiunilor primite.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel