Turcia între F-35 şi S-400. Ankara înregistrează o scădere a importurilor de armament

S.I. Catalin |
Data publicării:

Importurile de armament, în perioada 2015-2019, au scăzut aproape la jumătate după ce Statele Unite au suspendat vânzarea avionetelor F-35 către Turcia, asta după ce Ankara a decis să achiziţioneze sisteme ruseşti s-400. Chiar dacă a înregistrat o scădere a importurilor de armament, Turcia a ales să investească în proiecte şi programe militare care au stimulat industria naţională de apărare.

Ultimele date publicate Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) arată că vânzările de armament către Turcia au scăzut cu 48%.

Raportul SIPRI precizează că în perioada 2015-2019, Turcia a importat cu 48% mai puţine arme decât în perioada precedent 2010-2015, deși militarii turci au folosit cantităţi importante de armament şi tehnica militară împotriva rebelilor kurzi, dar şi în conflictele din Libia și Siria.

După ce Rusia a livrat sisteme de apărare aeriană S-400 către Turcia, la un preț de 2,5 miliarde de dolari, Statele Unite au exclus Ankara din programul pentru realizarea avionului F-35 din considerente de securitate. Ulterior, Washingtonul a refuzat să-i mai vândă Turciei cel mai avansat avion de luptă. Turcia urma să cumpere 100 de avioane F-35 (aproximativ 100 de milioane de dolari pe bucată). Numai acest acord a scăzut importurile turcești cu 10 miliarde de dolari.

De asemenea, Ankara s-a concentrat, în ultimii ani, pe dezvoltarea armelor autohtone, alegând să reducă dependența de alte state. Acest lucru a putut fi observat recent în Siria, Turcia alegând să folosească în operaţiunile sale militare drone - Bayraktar TB2 și Anka S – proiectate şi produse în totalitate de industria locală de armament.

În recenta operaţiune Scutul Primăverii, desfăşurată în provincial siriana Idlib, Turcia susține că a distrus, folosind dronele sale, opt sisteme de apărare aeriană Panţîr-S1 (denumirea NATO/AISC: SA-22 Greyhound), oferite armatei siriene de către Rusia. De asemenea, Turcia a oferit în 2019 unele dintre aceste drone către guvernul libian de uniune naţională (GNA), recunoscut de ONU şi cu sediul la Tripoli.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel