Ultimele date publicate Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) arată că vânzările de armament către Turcia au scăzut cu 48%.
Raportul SIPRI precizează că în perioada 2015-2019, Turcia a importat cu 48% mai puţine arme decât în perioada precedent 2010-2015, deși militarii turci au folosit cantităţi importante de armament şi tehnica militară împotriva rebelilor kurzi, dar şi în conflictele din Libia și Siria.
După ce Rusia a livrat sisteme de apărare aeriană S-400 către Turcia, la un preț de 2,5 miliarde de dolari, Statele Unite au exclus Ankara din programul pentru realizarea avionului F-35 din considerente de securitate. Ulterior, Washingtonul a refuzat să-i mai vândă Turciei cel mai avansat avion de luptă. Turcia urma să cumpere 100 de avioane F-35 (aproximativ 100 de milioane de dolari pe bucată). Numai acest acord a scăzut importurile turcești cu 10 miliarde de dolari.
De asemenea, Ankara s-a concentrat, în ultimii ani, pe dezvoltarea armelor autohtone, alegând să reducă dependența de alte state. Acest lucru a putut fi observat recent în Siria, Turcia alegând să folosească în operaţiunile sale militare drone - Bayraktar TB2 și Anka S – proiectate şi produse în totalitate de industria locală de armament.
În recenta operaţiune Scutul Primăverii, desfăşurată în provincial siriana Idlib, Turcia susține că a distrus, folosind dronele sale, opt sisteme de apărare aeriană Panţîr-S1 (denumirea NATO/AISC: SA-22 Greyhound), oferite armatei siriene de către Rusia. De asemenea, Turcia a oferit în 2019 unele dintre aceste drone către guvernul libian de uniune naţională (GNA), recunoscut de ONU şi cu sediul la Tripoli.